Вијести, Регион

Милорад Додик: На Српској се неће вежбати ни Американци, ни Бакир Изетбеговић

УПОЗОРИО У ТРЕБИЊУ: АКО ОВАКАВ УСТАВНИ СУД БиХ НЕ ЗАУСТАВИМО – УКИНУЋЕ И ИМЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

  • „Ми нисмо рекли да не спроводимо одлуку Уставног суда, ми је спроводимо, нама није речено како да је спроводимо. Одлучили смо да је спроведемо путем референдума. Што је неко хистеричан, нервозан, таман он долазио и из Амбасаде САД, то је његов проблем“
  • Нагласио да не зна како су америчка или било која амбасада могле очекивати да ће Бакир Изетбеговић да укине Дан Републике, а да Република Српска каже да је то уреду: „Наравно да није уреду и неће бити никада уреду да неко из другог народа намеће своје ставове, поготово за наша права, светковине, славе које ми славимо. То је ударац на наш идентитет, на наше право да останемо овде и да се крећемо“

         ПРЕДСЕДНИК Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Требињу да су сви у Српској веома одлучни да референдум о Дану Републике буде одржан 25. септембра, јер је то кључно и законско право Републике Српске.

         Додик је рекао да је свима јасно да је Уставни суд БиХ политички мотивисан и да је под политичким притиском појединих бошњачких политичара, као и појединих амбасада и Канцеларије високог представника, који покушавају у БиХ да тренирају одређене политике.

         На питање новинара да ли су могуће санкције због одржавања референдума, Додик је рекао да је немогуће да се уведу санкције за другачију политику и да је то време давно прошло, али и ако буду покушали тако нешто, то ће покушати неколико појединаца.

         „Референдум о Дану Републике је у функцији осликавања мишљења народа о важним питањима. То нико не може да игнорише, па ни Уставни суд БиХ, поготово не стране амбасаде, па таман оне биле и америчке. Видеће се да ће референдум 25. септембра бити масовно подржан у Републици Српској и уверен сам у то“, истакао је Додик.

         Он је навео да ће Српска, након референдума, у сваком случају наставити са имплементацијом одлуке Уставног суда БиХ и у парламенту Српске ће бити одлучено на који начин ће се прилагодити Закон о празницима.

         „У том погледу, референдум треба посматрати као чин спровођења одлуке, а не супротстављања било коме. Како други то виде је неко друго питање. Немогуће је објашњавати некоме ствар која је потпуно јасна и видљива, а то је да три странца, два Бошњака и остали који су повремено под притиском упорно доносе одлуке које су против Републике Српске“, истакао је Додик.

         Он је подсетио да више од 80 одсто одлука Уставног суда БиХ није спроведено, што говори о његовом бесмислу, о томе да они покушавају да на Српској тренирају спровођење неког права у потпуно бесправном смислу.

         „Ми нисмо рекли да не спроводимо одлуку Уставног суда, ми је спроводимо, нама није речено како да је спроводимо. Одлучили смо да је спроведемо путем референдума. Што је неко хистеричан, нервозан, таман он долазио и из Амбасаде САД, то је његов проблем. На нама се неће вежбати ни Американци, нити било ко други“, поручио је Додик.

         Он је рекао да не зна како су америчка или било која амбасада могле очекивати да ће Бакир Изетбеговић да укине Дан Републике, а да Република Српска каже да је то уреду.

         „Наравно да није уреду и неће бити никада уреду да неко из другог народа намеће своје ставове, поготово за наша права, светковине, славе које ми славимо. То је ударац на наш идентитет, на наше право да останемо овде и да се крећемо. Могу они да говоре шта хоће, али ми им поручујемо да референдум није уперен ни против кога, нити је ово референдум о сецесији како су покушали да представе, ово је референдум о Дану Републике. Ту хистерију су сами наметнули и она говори о њима да не разумеју ствари, а ја немам намеру да објашњавам. Целој Републици Српској могу само да поручим да изађе на референдум и да сам спреман да понесем одговорност за овај процес“, поручио је председник Републике.

         Он је нагласио да ће Српска увек користити референдум као облик одлучивања када треба да заштити своје националне и републичке интересе и свој народ.

         „Од тога нећемо одустати никада и радује ме што сам видео и да је огромна већина из опозиције рекла – настављамо даље“, истакао је Додик.

         Замољен да прокоментарише изјаву председника СДС-а Младен Босића да ће одлука Уставног суда БиХ проузроковати озбиљну и опасну ситуацију и да је она „директна последица игре Бакира Изетбеговића и Милорада Додика који воде рачуна о личним а не интересима народа“, Додик је рекао да мисли да је реч о политичару који не разуме политичке процесе и у којем је изражена константна мржња према Републици Српској и Милораду Додику.

         „Босић покушава да побегне од свог подаништва Бакиру Изетбеговићу и онда сврстава нас двојицу у ред оних који се нешто договарају. Ја немам никакав договор нити се договарам са Бакиром Изетбеговићем, напротив, ја се супротстављам политици `Исламске декларације` његовог оца коју је он наследио и коју проводи кроз разне потезе, па и кроз борбу за укидање укидање Дана Републике“, нагласио је Додик.

         Уколико се сада, упозорава Додик, на овом референдуму Српска не одреди према политички одлукама које долазе из Сарајева, наредне године вероватно треба очекивати да тај исти суд, политички мотивисан, укине назив Република Српска.

Председник Републике Српске Милорад Додик

Председник Републике Српске Милорад Додик

„Пуно је обрачуна са Србима на било ком нивоу. Не можемо то да прихватимо. Ми смо криви што не прихватамо то њихово такозвано `праведно друштво` које је пуно криминала, лоповлука и наметања исламске концепције живота. Не слажем се са ставовима међународне заједнице о политичком уређењу БиХ и не слажем се са Бакиром Изетбеговићем, његовом партијом, његовим оцем, и његовим настојањима да исламизују и унитаризују БиХ, без обзира што су они склони да говоре да то не раде. Итекако раде и то се мора зауставити“, закључио је Додик.

(Срна)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *