Вијести, Култура

У Холивуду вас цене ако им зарађујете паре

Дрвенград – Филм је филм, трајао минут или три сата – уверен је мексички сценариста и редитељ Гиљермо Аријага који је на седмом„Кустендорфу” представио кратки играни филм „Бесана ноћ”.

Емир Кустурица и Гиљермо Аријага Фото „Кустендорф”

Емир Кустурица и Гиљермо Аријага Фото „Кустендорф”

Ново дело сценаристе награђиваних дела „Пасји живот”, „21 грам” и „Вавилон” (све режирао Алехандро Гонзалес Инариту), настало да би се тестирала нова камера познатог произвођача, трилер је о саобраћајној несрећи коју су доживеле мајка и ћерка. Срећне што су преживеле, оне покушавају да позову у помоћ не очекујући да та помоћ неће бити онаква каквој се надају…

И у овом делу, у ком је директор фотографије Јануш Камински, Аријага преиспитује однос према смрти.

– У модерном друштву смрт је свуда око нас. Ја сам ловац и трагам за нечим што ме интригира. Смрт је постала опсцена, као секс некада. Мој посао јесте да и путем филма укажем на однос према смрти, јер ако сте престали да размишљате о смрти, изгубили сте осећај за живот – указује један од најутицајнијих литерарних стваралаца савремене мексичке књижевности и шпанског говорног подручја.

Синеаста додаје да увек пише на шпанском, па се сценарио преводи:

– Сценарио пишем онако како ви гледате филм. Прича „Вавилона” је написана баш онако као сте је видели на платну. Нисам писао једну по једну причу, хронолошки, па их комбиновао.

Каже да има лична правила при писању од којих никада не одустаје:

– Сцена ми није дужа од једне шлајфне, једног листа папира А4 формата, а реплика не дужа од две реченице, максимално у два реда текста.

Најтеже му је да пише дијалоге и због тога је Квентину Тарантину, кад су били чланови жирија Венецијанског фестивала, рекао да је нанео огромну штету филму, јер је увео толико дијалога.

– Лењ сам сценариста. Никада не истражујем пре писања већ користим своја животна искуства. Увек препоручујем да се не зна све о ликовима, јер онда не могу да вас изненаде. Не знам колико пара мој јунак има у џепу.

С друге стране, важни су му детаљи које можда просечан гледалац ни не примети у кадру, али они описују јунака:

– У дворишту куће главних јунака филма „21 грам” много је ствари. Сликом тих детаља у простору јунака стиче се утисак какви су они људи, како живе, шта их покреће.

Иако је често сарађивао са холивудским продуцентима, Аријага је свестан свих недостатка те сарадње:

– Док пишем, никада не знам како ћу да завршим причу, а то се холивудским студијима не свиђа. Они желе да знају крај и да утичу на завршетак филма. Ако вас желе у Холивуду, то је да бисте урадили филм за њихову, америчку публику. Воле вас због талента, али вас цене само ако им зарађујете паре – реалан је сценариста.

Током боравка на фестивалу у Мећавнику, Аријага је у разговору са студентима открио анегдоту о првом контакту са глумцем и редитељем Томијем Ли Џонсом:

– После „Пасјег живота” шетао сам улицом и зазвонио ми је мобилни. Са друге стране жице чуо сам: „Здраво, овде Томи Ли Џонс. Да ли би да снимимо филм заједно?” Остао сам затечен. Касније смо реализовали филм „Три сахране Мелкијадеса Естраде” – испричао је сценариста и признао да су његови филмови успешнији ван САД.

Извор: Политика

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *