Вијести, Свијет

ЗЕМАН: Мајдан није демократска револуција, Јацењук је „премијер рата“

ПОРУЧИО СВОЈИМ КРИТИЧАРИМА: ДА НЕ БРКАЈУ ПРЕВИРАЊА У УКРАЈИНИ СА ПРАШКОМ „БАРШУНАСТОМ РЕВОЛУЦИЈОМ“

        ЧЕШКИ председник Милош Земан јавно је Арсенија Јацењука назвао „премијером рата“ који не жели мирни расплет ситуације у земљи.

        У интерјуу прашком листу „Право“, Земан је рекао: „Судећи по неким изјавама премијера Јацењука, самтрам да је он понајпре премијер рата зато што не жели мирно решење украјинске кризе иако га препоручује Европска комисија. Он жели да проблем реши силом“.

        Земан је истовремено упозорио да данашња политика Кијева „има два лица“. Додао је да је Петар Порошенко једно од тих лица, а да је друго Јацењук који према устаницима на истоку земље и даље има „бескомпромисну позицију“.

        Председник Чешке је признао да је сасвим могуће да су до пада његовог рејтинга током последњих месеци довеле и његове изјаве поводом Украјине. Као што се види, он не показује спремност да устукне и да подилази онима који су незадовољни његовом позицијом. Чак напротив!

        Оценио је да су многи у његовој земљи слабо информисани о збивањима у Украјини, па наивно верују да је свргавање председника Виктора Јануковича било нешто налик на „плишану револуцију“ у Чехословачкој у јесен 1989. године.

Милош Земан

Милош Земан

„Кијевски Мајадан није никаква демократска револуција. У Украјини је у току грађански рат“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *