Вијести, Свијет

Путинов саветник зазире од Четвртог светског рата и предлаже да Русија одмах одбаци долар

ГЛАЗЈЕВ: СВА „АРАПСКА ПРОЛЕЋА“ САД СУ БИЛА ПОТРЕБНА ДА ЗА РАТ ПРОТИВ РУСИЈЕ СТВОРЕ ЕНЕРГЕТСКЕ ПРЕДУСЛОВЕ

  • Американцима је потребан рат да би сачували своју доминацију. Јер, управо су два прва светска рата од САД направила суперсилу. Они схватају: да Русију морају разорити да би је заузели. Зато и настоје да нас сукобе са Украјином
  • Данас свет прелази од америчког економског модела на азијски. САД губе у конкурентској борби са Кином. Управо зато су се определили  за нови светски рат у Европи, за рат који треба да ослаби све њихове конкуренте

         САВЕТНИК Владимира Путина – академик и бивши министар Сергеј Глазјев – оценио је да Русија располаже могућностима да осујети опасност прерастања грађанског рата у Украјини у Четврти светски рат и да истовремено сачува јединство Руског света.

         Одговарајући на неизбежно питање – „Зашто говорите већ о Четвртом светском рату?“ – Глазјев је прво указао да је хладни рат био заправо Трећи светски рат који се завршио распадом СССР. Па наставио:

          „Американцима је потребан рат да би сачували своју доминацију. Јер, управо су два прва светска рата од САД направила суперсилу. Они схватају: да Русију морају разорити да би је заузели. Зато и настоје да нас сукобе са Украјином. То је стара политичка традиција. Треба се присетити Бизмарка или савременијег „поклоника“ наше земље – господина Бжежинског – јер је и он, као и велики немачки канцелар, убеђен да Русија без Украјине „није држава“.

                Путинов саветник је додао: „Они нису на нама једном поломили зубе. Зато и данас треба учинити све што је неопходно да им се то поново догоди“.

          „Због чега је све ово потребно Сједињеним Државама?” – упитао је Глазјев и сам понудио одговор:

          „Данас свет прелази од америчког економског модела на азијски. САД губе у конкурентској борби са Кином. Управо зато су се определили  за нови светски рат у Европи, за рат који треба да ослаби све њихове конкуренте. Главни удар „вашингтонског Це-Ка“, који контролише крупни транснационални капитал, усмерен је против Русије против које је рат започет преко украјинских нациста.  Тај рат гарантује нагло погоршање ситуације како на постсовјетском простору, тако и у Европској унији. Због тога су САД – уз подршку европских функционера – у фебруару 2014-те и организовали у Украјини државни преврат и довеле на власт неонацисте. Геноцидом руског становништва на југоистоку Украјине – настоје да Русију испровоцирају да уђе у рат. По замисли Беле куће, украјински фашисти играју улогу својеврсног „овна“ чија главна мета треба да буде Русија“.

         Све ово – уверен је Глазјев – Американци не ради из глупости, већ зато што је рат преко потребан америчкој олигархији. Сва „арапска пролећа“ САД су била потребна да за рат против Русије створе енергетске предуслове.

         Глазјев је одговорио и на питање: шта Русија може и мора супротставити грабитељским стремљењима САД?

         „Наше основно оружје, да поновим чувене речи Александра Невског, јесте истина. А да би истина тријумфовала – потребан је низ конкретних политичких и економских мера. Главни удар по САД треба да буде одустајање од долара, не само Русије него и њених потенцијалних савезника. Јер, ако САД сматрамо земљом агресором – ми не смемо користити њену валуту. Америчком новчаном систему ионако ће ускоро доћи крај, па зато – што пре изађемо из те „пирамиде“, утолико ће то за нас бити безболније“.

Сергеј Глазјев

Сергеј Глазјев

Глазјев је своја упозорења-савете завршио речима: „Да би се победило у економском рату – потребна је стриктна контрола трансграничног кретања капитала. Само у том случају може се непријатеља тући на његовој територији“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *