Вијести, Мишљења

Сада су сви адути у рукама Москве и Пекинга, а не Вашингтона

САВЕЗ МЕДВЕДА И ЗМАЈА СТАВЉА ТАЧКУ НА САН О 100-ГОДИШЊОЈ АМЕРИЧКОЈ ХЕГЕМОНИЈИ

  • Бивши саветник министра финансија САД, Пекингу и Москви препоручио да развијају алтернативне SWIFT-системе за финансијске трансакције, да формирају националне платне системе и да што скорије формирају банку БРИКС-а. Те мере су у стању да девалвирају долар и валуте које су укључене у одржавање његове вредности
  • „Руска и кинеска држава – закључио је Пол Крејг Робертс – потпуно су свесне опасности коју за њихов суверенитет представљају амбиције Вашингтона. Али, не постоји ни стратегија, ни оружје помоћу којег би се у скоријој будућности могао нанети озбиљан удар по том моћном дуету економија у развоју“

        ГОДИНА 2015. може бити преломна за формирање нове међународне равнотеже – оценио је Пол Крејг Робертс, амерички политиколог који је у време владавине Роналда Регана био саветник министра финансија САД.

        При том је предочио Вашингтону: свет ће се развијати у знаку геополитичке алијансе Русије и Кине у чијим рукама ће се налазити будућност светске политике.

         „Ако Русија и Кина буду предузеле далековиде економске мере – 2015- та има шансе да буде добра година. Изгледа да Москва планира да да нађе стратешке и економске тачке укрштања са азијским државама и да при том игнорише провокације Запада. Реализација такве политике – уверен је Крејг Робертс – изузетно је перспективна и потпуно рационална у контексту укупних међународних околности“.

         „Сада су сви адути у рукама Москве и Пекинга, а не Вашингтона“ – оценио је Крејг Робертс.

                Он је посебно указао да су Кина и Русија и за реализацију финансијских пројеката јер су „западна финансијска тржишта заснована на манипулацијама, а нд на фундаменталним економским показатељима“.

        У „далековиде економске мере“ које препоручује Пекингу и Москви, Крејг Робертс је сврстао: развој алтернативних SWIFT-система за финансијске трансакције, формирање националних платних система и што скорије формирање банке БРИКС-а. Те мере су у стању да девалвирају долар и валуте  које су укључене у одржавање његове вредности.

        Буду ли Кина и Русија ишле тим путем – не само да ће убрзати сопствени индустријски развој, него ће – проценио је крејг Робертс – још и учинити нефункционалним западни економски систем.

        Пошто Брисел и Вашингтон економски атакују Москву, она има право – нагласио је Крејг Робертс – да саопшти да је Запад лишава могућности да плаћа дугове европским банкама. Тај сценарио би нанео знатну штету европским банкама.

        Амерички експерт је указао да Москва има на располагању и право да престаје да продаје гас земљама чланицама НАТО, а то би – по његовим рачуницама – довело до колапса европске индустрије, до банкротстава и повећања незапослености.

Пол Крејг Робертс

Пол Крејг Робертс

„Руска и кинеска држава – закључио је Крејг Робертс – потпуно су свесне опасности коју за њихов суверенитет представљају амбиције Вашингтона. Али, управо савез Медведа и Змаја поништава сан кеоконзервативаца о хиљадугодишњој америчкој хегемонији. Не постоји ни стратегија, ни оружје помоћу којег би се у скоријој будућности могао нанети озбиљан удар по том моћном дуету економија у развоју“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *