Вијести, Регион

Гаспром понудио да финансира градњу Јужног тока у Србији

juzni-tok-wide-jpg_660x330

БЕОГРАД – Гаспром је понудио да финансира изградњу гасовода Јужни ток у Србији, вредну 1,7 милијарди евра, а да српска страна то отплати од прихода добијених од транзитних такси, објављено је данас из компаније Гаспром експорт.

Како се истиче, Гаспром и Србијагас настављају разговоре о механизму финансирања пројекта, а понуда неће изменити договоре и Акциони план који су већ на снази.

Према Акционом плану, почетак изградње гасовода Јужни ток у Србији планиран је за јануар 2014. године, наводи се у информацији Гаспром експорта о пројекту Јужни ток.

Шеф Гаспрома Алексеј Милер недавно је навео да би градња могла да почне и раније, у децембру 2013. године, с обзиром да се пројекат Јужни ток развија не само по плану, већ и пре рока, навео је Гаспром експорт.

Завршетак радова и почетак испоруке гаса за Србију планирани за 2016. годину.

Према наводима Гаспром експорта, нацрт буџета предузећа Јужни ток Србија, заједничког предузећа Гасрпом и Србијагас, које је задужено за реализацију пројекта гасовода Јужни ток у Србији, за 2013. годину предвиђа расходе од 115 милиона евра.

Буџет за 2014. годину биће формиран крајем 2013. године, након спровођења програма рада за ову годину, додаје се у информацији Гаспром експорта о пројекту Јужни ток.

Наводи се и да је Гаспром, као већински власник фирме Јужни ток Србија, одлучио да седиште компаније буде у Швајцарској како би осигурао инвестиционе гаранције и због услова које швајцарски правни систем нуди.

У информацији о Јужном току се наводи и да ће тај пројекат бити главни извор улагања у Србији.

„Студија изводљивости је утврдила да ће реализација пројекта на српској територији привући инвестиције од око 1,5 милијарди евра и створити око 2.200 нових радних места. Генерално, ово ће побољшати перспективу српске индустрије“, навео је Гаспром експорт.

Додаје се и да је коначна инвестициона одлука за бугарску деоницу Јужног тока усвојена у новембру 2012. године и Гаспром је спреман да учини све што је до компаније како би се пројекат реализовао на време, тако да први гас може да потече 2015. године.

„Распоред изградње Јужног тока у Бугарској неће утицати на планирану динамику изградње Јужног тока у Србији“, наводи се.

Коначна траса подводног дела Јужног тока предвиђа четири крака која воде до бугарске обале и даљи транспорт гаса путем земног гасовода кроз Србију, Мађарску и Словенију до северне Италије, са краковима који се одвајају са територије Србије до Хрватске и Републике Српске.

Подсећа се и да је 2. октобра, 2013. године Управни одбор компаније Јужни ток Транспорт одобрио је детаљан план изградње, усвојио дугорочни буџет компаније и потврдио пуштање у рад прве подземне линије Јужног тока пре краја 2015. године.

Гаспром експорт и Јужни ток Транспорт на састанку су такође потписали и Споразум о преносу гаса.

Према оцени Гаспром експорта, Јужни ток ће повећати сигурност снабдевања Србије и Европе путем диверсификације трасе која повезује европске потрошаче са највећим светским резервама гаса у Русији.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *