Свијет

За чишћење снијега у Москви кориштене радиоактивне супстанце?

026599

Руска организација за безбједност на путевима саопштила је данас да су за чишћење снијега и леда у Москви употријебљене отровне, па чак и радиоактивне супстанце, што су градске власти одмах негирале.

Организација прецизира да је на путеве у Москви бацан жути халит, веома опасан по здравље људи и природу, те супстанца СБГ, која садржи и „калијум-40“, који припада материјалима из треће класе радиоактивне опасности.

СБГ је електролитски муљ компаније „Соликамск магенизијум воркс“ или индустријски отпад који садржи отровне елементе међу којим и „калијум-40“ којем је за разлагање потребно 1,3 милијарди година.

Забрана употребе „калијума-40“ уведена је 2006. године у Москви.

Градске власти одбациле су све оптужбе да су за уклањање снијега кориштене опасне супстанце.

„Све хемикалије које су употријебљене у Москви прошле су кроз државне и еколошке прегледе и одобрене су, тако да оптужбе звуче чудно. Москва није град у којем се врше експерименти“, рекао је неименовани званичник градских власти руске пријестонице.

Посланик из Доњег дома руског парламента Кирил Шчитов одлучио је да провјери тврдње активиста и затражио покретање истраге од четири институције Канцеларије државног тужиоца у Москви, Агенције за заштиту потрошача, градске Службе за заштиту човјекове околине и комуналне службе.

Градски званичници Москве истичу да једноставно не могу да надлежне службе не могу да функционишу без хемијских агенаса, узимајући у обзир да су током ове седмице забиљежене рекордне сњежне падавине које су најтеже у руској пријестоници у протеклих стотину година.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *