Свијет

Владимир Путин: Турска оборила Су-24 да би заштитила своју трговину нафтом са Исламском државом

„ЗА РУСИЈУ НИКАКАВ ЗНАЧАЈ НЕМАЈУ ТУРСКА ОБЈАШЊЕЊА ДА НАРЕДБУ НИЈЕ ИЗДАО ЕРДОГАН“  

* „Сада имамо додатне доказе да се терористи у Сирији и даље финансијски подржавају. Односно: да сиријска нафта са налазишта под контролом Исламске државе одлази на територију Турске. То су испоруке индустријских размера. Ми имамо све разлоге да верујемо да је одлука да се обори наш авион издиктирана жељом да се те испоруке нафте  према (турским) лукама, одакле се даље одвози танкерима, учине безбедним“

         РУСКИ председник Владимир Путин оптужио је у Паризу званичну Анкару да је оборила руски авион Су-24 да би заштитила испоруке нафте коју Исламска држава шаље у Турску.

         Он се на светском Климатском самиту није срео са турским председником Реџепом Тајипом Ердоганом иако је молио да се то догоди.

         Путин је – на конференцији за медије – прво изразио наду да ће широка коалиција за борбу против тероризма ускоро ипак бити формирана и да ће „локални интереси неких земаља отићи у други план“.

         У том контексту је упозорио да неке земље за такву коалицију нису спремне, што је на трагичан начин потврдио напад труског ратног ваздухопловства на Су-24. Додао је да такве коалиције неће бити док год неке земље буду покушавале да користе терористичке организације у свом интересу:

         „Сада имамо додатне доказе да се терористи у Сирији и даље финансијски подржавају. Односно: да сиријска нафта са налазишта под контролом Исламске државе одлази на територију Турске. То су испоруке индустријских размера. Ми имамо све разлоге да верујемо да је одлука да се обори наш авион издиктирана жељом да се те испоруке нафте  према (турским) лукама, одакле се даље одвози танкерима, учине безбедним“.

         Путин је октрио да је о обореном Су-24 било речи у свим његовим париским разговорима:

         „Свим саговорницима сам дао потребна разјашњења. Све колеге су ме пажљиво саслушале, а већина је сагласна макар са тиме да није било никакве потребе да се наноси удар по незаштићеном бомбардеру који Турској ничим није претио“.

         Са „турске стране“ – наставио је Путин – смо слушали објашњења да Ердоган није наредио да се обори наш авион, да су одлуку донели неки други. Међутим, за нас то нема никакав посебан значај. То је била злочиначка акција која је коштала живота двојицу припадника Оружаних снага Русије. То је била огромна грешка!

Руски председник Владимир Путин

Руски председник Владимир Путин

Путин је нагласио да му је жао због погоршања руско-турских односа, али је подвукао да су се неки проблеми појавили знатно раније:

„Указивали смо Анкари да су се неки терористи, који против Русије покушавају да са оружјем у рукама делују и на Северном Кавказу, појављивали на територији Турске. И не само то: неки живе у зонама које су под заштитом турских специјалних служби и полиције. А притом су користили безвизни режим који је постојао између Русије и Турске – да би се опет појављивали на нашој територији“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара