Свијет

Девет земаља Источне Европе устало против Немачке због гасовода Северни ток-2

У ВОДЕЋИМ УЛОГАМА СУ ПОЉСКА И СЛОВАЧКА, АЛИ ИЗА ПОБУНЕ СТОЈЕ – АМЕРИКАНЦИ

  • Пољаци и остали из америчке источноевропске фаланге траже да се градња Северног тока-2 блокира јер је у супротности са политиком Европске уније на плану енергетске безбедности и супротан правилима о диверсификацији испорука
  • Овоме су – нимало случајно – додали упозорење: „Северни ток- наноси штету ЕУ и на геополитичком плану“. Још су се усудили да Туску напишу: да Немачка, као најутицајнија земља у ЕУ, своје економске интересе ставља и изнад енергетске безбедности Источне Европе

         ЗЕМЉЕ Источне Европе имају намеру да се супротставе Немачкој због њеног заједничког пројекта са руским гасним џином Газпромом Северни ток-2 – објавио је Financial Times.

         Британски лист тврди да ће тај пројекат заједничким снагама торпедовати Пољска, Словачка и још седам источноевропских земаља.

         Све су оне већ упутило писмо председнику Европског савета – Пољаку Доналду Туску – у којем траже да се о Северном току-2 расправља на самиту ЕУ у децембру.

         Пољаци и остали из америчке источноевропске фаланге траже да се градња Северног тока-2 блокира јер је у супротности са политиком Европске уније на плану енергетске безбедности и супротан правилима о диверсификацији испорука.

         Овоме су – нимало случајно – додали упозорење: „Северни ток- наноси штету ЕУ и на геополитичком плану“.

         Још су се усудили да Туску напишу: да Немачка, као најутицајнија земља у ЕУ, своје економске интересе ставља и изнад енергетске безбедности Источне Европе.

         Financial Times процењује да Северни ток-2 може постати и узрок озбиљних трвења између ЕУ и САД.

         Британски лист подсећа и да је Бела кућа већ саопштила да тај гасовод може Украјину лишити две милијарде долара годишњих прихода од транзита руског гаса.

         Financial Times цитира мшљење једног неименованог источно ев ропског дипломате: ми сада губимо ову битку, али ћемо се ипак борити.

         Председник Европске комисије Жан Клод Јункер одбације тврдње „фаланге“ да је Северни ток-2 политички проблем и истакао да само треба проверити колико је тај пројекат у складу са „унутрашњим законима ЕУ“.

         Званични Берлин је саопштио да је Северни ток-2 „искључиво комерцијални пројекат приватних енергетских компанија који ће ЕУ  обезбедити гасну сигурност у случају спора између Русије и Украјине“.

         Немачка, иначе, чини све што може да утицај Брисела на судбину Северног тока-2 буде минималним, то јест – да остане у надлежности њених власти.

Девет земаља Источне Европе устало против Немачке због гасовода Северни ток-2

Девет земаља Источне Европе устало против Немачке због гасовода Северни ток-2

Северни ток-2 превиђа градњу два подводна цевовода укупног капацитета 55 милијарди кубних метара гаса годишње.

Удели у гасоводу трба да буду ови: Газпром — 50%, BASF, E.ON, Engie, OMV, Shell — по 10%.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара