Вијести, Свијет

Више од 200.000 људи протестовало широм Бразила

030926
Више од 200.000 људи протестовало је улицама највећих градова у Бразилу, због повећања цијене превоза, здравствених услуга, образовања и великих трошкова за Свјетски куп 2014. године.

То су највећи протести у Бразилу у посљедњих 20 година.

Највише људи окупило се у Рио де Жанеиру, где је око 100.000 незадовољних углавном мирно протестовало, пренио је ББЦ.

У кратком саопштењу, предсједник Бразила Дилма Русеф навео је да су „мирне демонстрације легитимне и дио демократије. Природно је за младе људе да демонстрирају“, пренијела је агенција АП.

Демонстранти су протестовали и због тога што је полиција прошле седмице у Сао Паулу тукла демонстранте и испаљивала на њих гумене метке.

Мањи сукоби између полиције и демонстраната догодили су се у Рио де Жанеиру и градовима Порто Алегре и Бело Хоризонте, гдје је најмање 20 полицајаца и 10 демонстраната повријеђено.

До демонстрација у понедјељак дошло је послије почетка фудбалске утакмице Купа конфедереције током викенда.

Тако масовни протести широм земље изазвали су дозу безбједносне забринутости пошто се за мјесец дана очекује посјета папе, за годину дана треба да буде одржан Свјетски куп, а за три године Олимпијада у Рио де Жанеиру.

„У Бразилу је све у нереду. Нема образовања, здравствене бриге, безбједности. Владу баш брига“, рекао је 26. годишњи фотограф који је истакао да је Бразил богата земље са пуно потенцијала, али да новац не иде онима којима је најпотребнији.

Велики број демонстраната бијесан је што се милијарде долара из јавних фондова троше на предстојећи Свјетски куп 2014. године и Олимпијаду 2016. године.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *