Вијести, Свијет

Истанбул – Вишечасовни перформанс, па хапшења

030749
Рано јутрос ухапшен је човек који је стајао мирно сатима на Таксиму у Истанбулу, пркосећи насилном гушењу демонстрација.

Перфоманс турског умјетника Ердема Гундуза убрзо је назван „стојећи човјек“ мада је умјетник рано јутрос завршио у затвору, без јасног разлога, наводи Си-Ен- Ен.

Ухапшено 25 људи, углавном љевичара.

Наиме, вишечасовно бдијење „стојећег човјека“ је било узор за стотине других, јавила је америчка мрежа Си-Ен- Ен.

Више од пет сати, мушкарац је зурио у портрет Кемала Ататурка, оснивача модерне турске државе, прије него што је полиција, на крају, пришла и ухапсила га као и многе који су му се придружили у мирном протесту.

Многи од оних који су се синоћ придружили Гундузу стајали су с циљем враћања мира, без опредјељивања на чијој су страни.

– Стојим против сваког насиља. Стојим тако да би догађаји чији смо свједоци и догађаји који се дешавају у посљедње двије до три седмице, могли да престану, рекао је један од ухапшених Корај Конук.

Конук (45) је потврдио за Си-Ен- Ен да га је турска полиција стрпала у аутобус са 20 других који су се придружили Гундузу, али да умјетник није био с њима.

– Само сам стајао. Они су ухапсили човјека који је само стајао. То је бесмислено, рекао је Конук.

Полиција у Истанбулу и Анкари привела је најмање 25 особа због сумње да су умјешане у сукобе, током антивладиних протеста који потресају Турску више од двије седмице, јавили су јутрос турски медији.

Телевизија НТВ је пренијела да су на мети полиције припадници љевичарских организација.

У извјештају агенције Анадолија наводи се да је полиција задржала најмање 25 особа у Анкари, као и многе у Истанбулу.

Полиција је привела и око 12 особа које су на тргу Таксим у Истанбулу мирно протестовале због политике премијера Реџепа Тајипа Ердогана.

На позив синдиката, јуче се неколико хиљада људи прошетало улицама Истанбула и Анкаре како би осудили оштро гушење антивладиних демонстрација.

Турска влада је запријетила да ће угушити демонстрације синдиката које сматра „нелегалним“.

Протести у Турској почели су посљедњег дана маја због планова градских власти да претворе једину зелену оазу у Истанбулу – парк Гези у тржни центар.

Брзо је „зелени“ протест прерастао у масовне антивладине демонстрације које су укључиле позив на политичке реформе у земљи, подсјећа америчка мрежа.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *