Вијести, Свијет

Велике тамне рупе се шире Сунцем

620_400_1375106772koronarna_rupa

Пасадена – Свемирски телескоп усмерен према Сунцу је забележио огромну рупу у Сунчевој атмосфери. Ради се о тамној рупи која прекрива готово четвртину наше најближе звезде, а из рупе излазе соларни материјал и гас.

Рупа је посматрана од 13. до 18. јула ове године из летелице СОХО (Солар анд Хелиоспхериц Обсерваторy) и тада је уочено да су ове шупљине тамнија и хладнија подручја у Сунчевој атмосфери. Оне могу утицати на свемирско време јер честице Сунца, углавном протоне, одашиљу брзинама које су готово три пута веће од споријих соларних ветрова.

Процес у којем настају још није потпуно разјашњен, међутим, оне нису ретке. Њихова бројност мења се са циклусима у Сунчевим активностима. Сунце је тренутно достигло максимум 11-годишњег циклуса јачања активности. Оне садрже мало соларног материјала и имају нижу температуру, па се због тога чине тамнијим од окружења.

Ипак, научници тврде да за време Сунчевог минимума короналне шупљине су углавном смештене на половима. У доба сунчевог максимума могу настати било где на Сунчевом диску. Чињеница да већ сада, у сунчевом максимуму, имамо врло изражене и велике короналне шупљине још је један доказ да је овај Сунчев максимум много слабији од оних од пре.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *