Вијести, Регион

Спрема се серија хапшења Срба на Космету

027949

Пошто је Приштина, упркос договору са Београдом, ријешила да на силу стави сјевер Космета под своју контролу отворене су истраге против неких од најутицајнијих појединаца са сјевера Косова и Метохије, који се сумњиче за наводна убиства, тврде франкфуртске „Вести“.

На списку у који су „Вести“ имале увид, налазе се имена појединих политичара, полицајаца – сада већ бивших радника МУП-а Србије, као и чувених бранитеља моста на Ибру, који су 1999. године спријечили прелазак Албанаца у сјеверни дио покрајине.Према тим сазнањима, списак је недавно сачињен, а на њему су имена 32 особе, од тога 30 Срба, један Бошњак и један Албанац.

Ријеч је о списку који је саставила Канцеларија специјалног тужилаштва Косова, а ради се углавном о становницима сјеверног дијела Косовске Митровице, за које се сумња, према наводима оптужбе „да су починили убиства која су се догодила у периоду од 14. априла 1999. – 4. фебруара 2000. године“. Већина осумњичених су Срби, а наводне жртве Албанци.

„Очигледна жеља таквог списка је да се направи притисак на грађане, како би се дестабилизовао Сјевер. То што се појединци спомињу за наводне злочине су старе приче и Приштина никада те приче није успјела да докаже. С друге стране, профил оптужби је такав да та „кривична дјела“ нису обухваћена недавно донесеном амнестијом. Тако да је циљ тог списка више него очигледан“, закључује један неименовани саговорник листа.

Сазнања „Вести“, у супротности су са оним што тврди Еулекс – да нема тајних или запечаћених оптужница. Према наводима из Еулекса њихови тужиоци тренутно истражују 94 случаја ратних злочина на Косову, а до сада је донијето укупно 28 пресуда.

Директор владине Канцеларије за Косово и Метохију Александар Вулин изјавио је раније да је држава Србија забринута уколико постоје тајне оптужнице за ратне злочине на Косову и спискови у које нема увид.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *