Свијет

Ужас у Украјини

ВАРШАВА – Пољски премијер Доналд Туск упозорио је данас у Сејму пољског парламента да можда гледамо прве сате грађанског рата у Украјини и да Пољска неће остати равнодушна, пошто крвави развој догађа у Кијеву угрожава безбедности и будућност целог региона.

Деца на улицама Украјине

Деца на улицама Украјине

„Ситуација у Украјини је без преседана. С једне стране је ту влада која има демократски мандат али га губи и крњи преко својих поступака”, казао је пољски премијер на почетку заседања Сејма ванредном информацијом о најновијим збивањима у Украјини.

Туск је упозорио да ни опозиција није јединствена и оптужио Русију да врши на Украјину притисак без преседана.

„Имамо посла са притиском друге државе без преседана. Ради се о Русији. Врши притисак на Кијев, на украјинску владу, на Украјинце у контексту спора око будућности Украјине. Да ли ће бити европска или евроазијска”, казао је Туск.

По његовој оцени Европска унија је учинила све да отвори Украјини европски пут, али Украјина мора сама да одлучи да ли жели да буде европска.

„Сви смо свесни тога што се дешава на Мајдану независности у престоници Украјине и нећемо бити равнодушни према тим догађајима. Нема сумње да став према Украјини мора да буде јединствен. И у европским размерама, а што је посебно важно, и наш пољски. Не можемо себи да допустимо луксуз јаловог сукоба”, апеловао је Туск на пољску опозицију, пре свега конзервативце бившег премијера Јарослава Качињског.

Барозо о Украјини

Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо најавио је могућност да се Украјини уведу санкције, а за сутра је најављен и састанак шефова дипломатија ЕУ, који би разматрали санкције према лицима која су одговорна за насиље у Украјини.

Медицинска помоћ повређенима у Украјини

Медицинска помоћ повређенима у Украјини

„Већ смо врло јасно упозоравали да ће ЕУ одговорити на свако погоршање ситуације на терену, те стога по хитном поступку очекујемо увођење циљаних мера против оних који су одговорни за насиље и употребу прекомерне силе”, саопштио је Барозо у изјави за медије.

Висока представница Европске уније за спољну политику и безбедност Кетрин Ештон сазвала је данас ванредни састанак амбасадора земаља чланица како би размотрили европски одговор на јучерашње крвопролиће у Украјини, саопштила је њена портпаролка Маја Коцијанчич.

Амбасадори, који ће се састати у формату политичко-безбедносног комитета, размотриће „све опције”, написала је Коцијанчич у кратком саопштењу за медије.

Политичко-безбедносни комитет је тело које функционише на амбасадорском нивоу при Европској служби за спољне послове којом руководи Ештон, а сврха му је да предлаже одговоре на ситуације које се тичу безбедности ЕУ.

Из Брисела и осталих европских престоница још јуче су упућене осуде и изрази дубоке забринутости због ескалације насиља, а немачки министар спољних послова Франк-Валтерс Штајнмајер затражио је увођење санкција Кијеву.

Јанукович: У Украјини сутра дан жалости

Кијев – Председник Украјине Виктор Јанукович прогласио је четвртак, 20. фебруар, за Дан жалости након што је у окршајима полиције и демонстраната у центру Кијева погинуло 26 људи.

У најновијем таласу насеља у Украјини који траје од јуче скоро 250 људи је повређено.

Извор: Агенције (Бета, Танјуг)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *