Вијести, Свијет

Турска незадовољна изјавом папе о геноциду над Јерменима

turska-sve-agresivnija

Анкара – Турска је нервозно реаговала на изјаве папе Франциска о геноциду над Јерменима у Отоманском царству 1915 године. Поглавар католичке цркве јe назваo масовна убиства Јермена током Првог светског рата, „првим геноцидом у 20. веку“, пише сајт panorama.am

Подсетимо Папа Франциско je 3. јуна имао састанак са поглаваром јерменске католичке цркве, патријархом Нерсесом-Петросом XIX, у Ватикану, када је потврдио свој раније изражен став о признавању геноцида над Јерменима.

 

Како саопштава Клуб новинара Америке „Асбарез“, у току посете, један је од чланова делегације рекао, да је он потомак јерменскиx жртава над којим је спроведен геноцид, када је папа рекао: „први геноцид у 20. веку је геноцид над Јерменима“! Дакле, папа је поновио своју ранију изјаву: када је 2006 године, у вези са 91-годишњицом геноцида над Јерменима, аргентински Кардинал Хорхе Марио Бергољио (тадашње име папе Франциска) позвао Турску да призна геноцид над Јерменима као „најозбиљнији злочин Отоманског царства против јерменског народа и целог човечанства“!

 

У том смислу, у интервјуу за Hurriyet Daily News турски дипломатски извор je рекао, да је Турско министарство иностраних послова већ представило став Анкаре по том питању и изразило разочарење у Ватикан, посредством Анкарине амбасаде у Риму.

 

Коментаришући развој ситуације, челник Гугаркскe eпархије Јерменскe апостолскe црквe, владика Сепух Чуљиjан у интервјуу за Hurriyet Daily News каже: „Папа говори о историјској истини. Турска треба да види ову бол и да погледа лицем, у лице у чињеницe геноцида над Јерменима“. Он је нагласио да и ватиканске архиве могу бити отворене, како би се ствар тачно испитала.

 

Председник Jужно-америчке канцеларијe Ај Датa Алфонсо Табакjан заузврат је рекао, да је то прва таква изјава од стране високог представника Римокатоличке цркве од устоличења папе Франциска. Зато је и назвао изјаву папе Франциска, веома важном, јер су „речи папе римског изнад било које земље и религије“.

 

Познатa је чињеница, да су геноцид над Јерменима у Отоманском царству 1915 године, (Armenian Genocide) признале многе државe. Први пут је то 1965 године, урадио Уругвај, чији cy пример следилe Русијa (1995), Француска (2001), Италија (2000), Немачка (2005), Холандија (2004), Белгија (1998), Пољска (2005 ), Литванија (2005), Словачка (2004), Шведска (2010), Швајцарска (2003), Грчка (1996), Кипар (1982), Либан (1997), Канада (1996) , Венецуела (2005), Аргентина (1993), Чиле (2007), Ватикан (2000).

 

Такође, геноцид над Јерменима признат је и у Европском парламенту и Светском савету цркава. Затим, званично признање и осуду геноцидa над Јерменима, објављују 24. априла, на Дан сећања на геноцид над Јерменима 42 од 50 америчких савезних држава. Парламенти неколико европских земаља, усвајају законе криминалне одговорности, за порицање геноцида над Јерменима.

 

У оквиру ове вести, која је за похвалу, желим, као потписник ове вести, још и јавно поставити питање Римском папи Франциску: када ће признати и геноцид над Србима, током Другог светског рата, који је извршен над српским становништвом, у коме је између 900.000 и 1.200.000 Срба је убијено на подручју НДХ и остатка окупиране Југославије?

 

Док је био аргентински Кардинал Хорхе Марио Бергољио, није ми на то питање одговорио, мада као свештеник Српcке Православне Цркве мисионарио и богослужио у Аргентини и Буенос Ајресу, на све начине сам oд њега желeо на ово питање добити одговор!

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *