Вијести, Свијет

Трамп Клинтоновој: Руски нуклеарни арсенал је моћнији од нашег

ПРВИ ТВ-ДУЕЛ АМЕРИЧКИХ ПРЕДСЕДНИЧКИХ КАНДИДАТА ОДРЖАН У ЊУЈОРКУ – ПЕРЈЕ ЋЕ ТЕК ДА ЛЕТИ

* Клинтонова није пропустила прилику да Трампа назове „сином богаташа“: „Доналд је имао веома много среће у животу јер је свој бизнис започео за 40 милиона долара које му је ставио на располагање отац. А мој отац је свој бизнис почео од нуле. Доналд одбија да објави своју пореску декларацију јер има шта да крије“. Али, уследио је удар: „Обећавам да ћу објавити своју пореску декларацију, ако Хилари Клинтон објави 30.000 електронских писама која је уклонила са свог приватног сервера“

* Она је признала да је то било њена грешка и да не бежи од одговорности. Међутим, Трамп је био немилосрдан : „То није било никаква грешка. То са сервером је било смишљено“. Још је, осврнувши се на чињеницу да је Клинтонова, у истрази коју је водио ФБИ, искористила право да не сведочи против себе, истакао: „То је одвратно. Уверен сам да и бирачи мисле исто“

* Како се и могло очекивати, Клинтонова је рекла да је Трамп човек који се не сме пустити да управља америчким нуклеарним оружјем. Зато што је некомпетентан за то

* Да би и њој и бирачима показао да је и те како комптентан, Трамп је оценио да је руски нуклеарни арсенал новији од америчког, да су руске нове могућности веће јер САД свој арсенал слабо модернизују

* У  наставку је истакао: „Нуклеарно оружје је највећа опасност и од њега би се најбоље било ослободити. Међутим, као председник САД  – то нећу учинити први. Употреба нуклеарног оружја би била – крај свег, али ми морамо бити спремни и зато се не сме ништа склањати са стола“

* Трамп је поновио: НАТО треба да иде на Блиски Исток и да заједно са нама уништи Исламску државу. Додао је да Јапан треба да САД плаћа за своју безбедност. Притом је подвукао: „Ми штитимо и Јужну Кореју, и Саудијску Арабију и Јапан, а они нам ништа не плаћају за то. Нека се штите сами или нека нас ваде. Ми смо земља са 20 билиона долара дугова. Ми не можемо бити светски полицајац и по целом свету штитити земље које нам за то не плаћају“

* Уверена да јој је то адут, Клинтонова је рекла да Трамп нема никакво искуство у политици, у коју је ушао тек пре годину дана, а да је она као државни функционер посетила 112 земаља. Трамп јој одмах „заврнуо лоптицу“, нагласивши да она има искуство, али да је то лоше искуство:  А ми не можемо себи дозволити још четири године таквог искуства“

         ПРВИ од три предвиђена тв-дуела главних америчких председничких кандидата – Хилари Клинтон и Доналда Трампа – почео је њиховим истовременим појављивањем са различитих страна „на сцени“ у  њујоршком Универзитету „Хофстар“.

         Кандидаткиња Демократске партије била је обучена у дугачку црвену хаљину, а кандидат Републиканске партије у строго одело са плавом краватом.

         Сусревши се, два љута политичка противника, која су се протеклих мсеци беспоштедно критиковала у борби за наклоност бирача и Белу кућу, руковала су се и поклонила свом опоненту „широки суздржани осмех“.

         Одмах потом су истипили са кратким изјавама. Према ранијем договору, прва је реч добила Клинтонова, а дуел су директно преносили сви водећи амерички телеканали.

         Клинтонова се прво обратила свом ривалу, тактички пријатељским речима: „Лепо је овде бити са тобом, Доналде“.

         Уследиле су ове њене речи: „Ми морамо створити економију која ће `радити` за све нас и сваког појединачно. Обећавам радна места и зараде које ће расти. Обећавам повећање минималних плата и гарантујем запосленим женама једнаке плате са мушкарцима. Будем ли изабрана за председника САД, повећаћу социјалне расходе у корист породице, укључујући право на боловање плаћену бригу о деци. Ако затворимо пореске бреше, можемо натерати корпорације да плаћају више и на тај начин учинити своју економију поштенијом“.

         Узевши први пут реч, Трамп је обећао Американцима смањивање пореза и економски раст. Указао је да америчке компаније беже из земље од чега корист извлаче земље попут Кине која девалвира јуан, да би била конкурентнија, а у нашој влади нема људи који би били у стању да се са тиме боре. Кинези нашу земљу користе као касицу-прасицу за сопствено уздизање, а то чине и многе друге земље“.

         У наставку је прецизирао: „Смањићу порезе са 35 до 15 одсто, за компаније и великог и малог бизниса. То ће нам обезбедити отварање радних места какво нисмо имали од Регановог времена.“

         Клинтонова је оценила да ће Трампов план довести до губитка три и по милиона радних места и можда довести до нове рецесије. А за свој економски план је рекла да ће Америци донети 10 милиона радних места.

         У овом контексту је рекла Трампу да „живи у сопственој реалности“.

         А он је њу оптужио да подржава споразуме о слободној трговини које „гура“ Барак Обама, а она му је опонирала: „Доналде, то није тачно. Ти заиста живиш у сопственој реалности“.

         Обраћање по имену, на енглеском је исто што и обраћање са „ти“. Међутим, Трамп се њој обраћа са „државна секретарко“.

         Са преласком на тему националне безбедности, Трамп је први добио реч и одмах оценио да план Клинтонове за борбу против Исламске државе „помаже терористима јер им указује шта Сједињене Државе имају намеру да чине“.

         Она му је упала у реч: „Ја бар имам план за борбу против Исламске државе!“

         Трамп је реплицирао: „Не, то није план, ви говорите непријатељу шта се спремате да радите!“

         Одмах је додао: „Ја имам план борбе са Исламском државом, али га нећу објављивати – да не бих помгао непријатељу!“   

         Клинтоновој је ово било довољно да се пожали да је опонент оптужује „за све могуће проблеме. Осећам да ћу до краја бити оптужена за све што се догађа“.

         „А зашто не!? Све ваше изјаве су само речи, нема никаквих дејстава. Све то добро звучи, али не функционише!“ – узвратио је Трамп.

         Он је оптужио Федерални резервни систем (централну банку САД) да делује „исувише политизовано“ и да у економији САД прави „економски мехур“.

         Клинтонова је искористила прилику да Трампа оптужи да је за смањивање пореза у корист богатих и великих корпорација.

         Није пропустила прилику ни да Трампа назове „сином богаташа“:

         „Доналд је имао веома много среће у животу јер је свој бизнис започео за 40 милиона долара које му је ставио на располагање отац. А мој отац је свој бизнис почео од нуле“.

         Трамп је оптужио Клинтонову да жели економију у којој ће све регулисати држава.

         Уследио је удар: „Обећавам да ћу објавити своју пореску декларацију, ако Хилари Клинтон објави 30.000 електронских писма која је уклонила са свог приватног сервера.“

         Она је претходно рекла да је Трамп први председнички кандидат који од Американаца крије своје порезе. Притом је приметила: „Очито има шта да крије“.

         Он јој је одмах реплицирао да је као државни секретар користила приватни сервер да „скривала информације“.

         Бранећи се, Клинтонова је изговорила: „Направила сам грешку користећи приватни сервер. Нећу да се оправдавам јер је то била грешка и ја за њу сносим одговорност“.

         Трамп је одмах контрирао: „То није било никаква грешка. То са сервером је било смишљено“.

         Осврнувши се на чињеницу да је Клинтонова, у истрази коју је водио ФБИ, искористила право да не сведочи против себе, републиканац је истакао: „То је одвратно. Уверен сам да и бирачи мисле исто“.

         Трамп је иронично оценио да ће Барак Обама, кад напусти Белу кућу, остатак живота провести играјући голф. Ово је повезао са деловањем Федералног резервног система:

         „Чим Обама оде на терен за голф до краја живота, они ће подићи референтну каматну стопу и сви ће имати прлику да виде да ће почети да се догађају веома лоше ствари. Федерални резервни систем је политизованији него државна секретарка Клинтон“.

         Додао је да Клинтонова за 30 година није нашла решење за економске проблеме у САД: „Тиме сте се бавили 30 година! Због чега о томе почињете да размишљате тек сада?!“

         Парирајући, она је поменула економска достигнућа свога мужа Била, али јој је Трамп одмах предочио: да је споразум о слободној трговини у Северној Америци (НАФТА) нагори споразум који су САД направиле и да је довео до погоршања живота Американаца.

         Клинтонова је, у наставку дебате, позвала да се заустави „епидемија наоружавања“ и апеловала да се успостави поверење  између друштва и полиције. Затражила је да се оружје одузме свима који на њега не треба да имају право јер је оружје главни узрок насилних смрти младих Афромаериканаца јер од ватреног оружја умиру више него од девет других „смртних узрока“.

         Трамп се сложио да треба забранити да располажу оружјем људима којима је забрањено да – зато што се сумњиче за в езе са тероризмом – лете авионима.

         Клинтонова је – према очекивању –оптужила Русију за сајбер-нападе на САД и обећала да земљу заштитити. Притом је навела да САД имају два противника: хакерске групе и руске државне органе.

         Додатно је нагласила: „Ми не желимо да користимо инструменте којима располажемо нити војне методе, али ћемо заштитити своје грађане. Руси морају да то схвате“.

         На ово је Трамп одреаговао речима: „Мислим да нико не зна да ли је Русија била умешана у хакерски упад у компјутерски систем Националног комитета Демократске партије. А ви говорите: „Русија, Русија, Русија! Ја то не знам, у сваком случају. Можда је и она, али могла је бити и Кина, као и много разних људи. Не, ви не знате ко је упао у компјутерски систем ваше странке. Проблем је у томе што смо ми под Обамом изгубили и контролу над интернетом.“

         Како се и могло очекивати, Клинтонова је рекла да је Трамп човек који се не сме пустити да управља америчким нуклеарним оружјем. Зато што је некомпетентан за то.

         Да би и њој и бирачима показао да је и те како комптентан, Трамп је оценио да је руски нуклеарни арсенал новији од америчког, да су руске нове могућности вееће јер САД свој арсенал слабо модернизују.

         У  наставку је истакао: „Нуклеарно оружје је највећа опасност и од њега би се најбоље било ослободити. Међутим, као председник САД  – то нећу учинити први. Употреба нуклеарног оружја би била – крај свег, али ми морамо бити спремни и зато се не сме ништа склањати са стола“.

         Трамп је поновио: НАТО треба да иде на Блиски Исток и да заједно са нама уништи Исламску државу. Додао је да Јапан треба да САД плаћа за своју безбедност. Притом је подвукао:

         „Ми штитимо и Јужну Кореју, и Саудијску Арабију и Јапан, а они нам ништа не плаћају за то. Нека се штите сами или нека нас ваде. Ми смо земља са 20 билиона долара дугова. Ми не можемо бити светски полицајац и по целом свету штитити земље које нам за то не плаћају“.

Трамп Клинтоновој: Руски нуклеарни арсенал је моћнији од нашег

Трамп Клинтоновој: Руски нуклеарни арсенал је моћнији од нашег

Уверена да јој је то адут, Клинтонова је рекла да Трамп нема никакво искуство у политици, у коју је ушао тек пре годину дана, а да је она као државни функционер посетила 112 земаља.

Трамп јој одмах „заврнуо лоптицу“, нагласивши да она има искуство, али да је то лоше искуство:

„А ми не можемо себи дозволити још четири године таквог искуства“.

Клинтонова је оптужила свог такмаца за Белу кућу и за сексизам: „Он је жене називао свињама, глупачама и кучкама.“

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *