Свијет

Тереза Меј тражи да се Србија, Албанија и Турска не примају у ЕУ

КАМЕРОНОВА МИНИСТАРКА ПОЛИЦИЈЕ КАО ДА НИЈЕ НИ ЧУЛА ДА СРБИЈУ У ЕВРОПУ ВОДИ ВУЧИЋ

  • „Међу земљама које тренутно преговарају о придруживању ЕУ су Албанија, Србија и Турска – земље са сиромашним становништвом и озбиљним проблемима са организованим криминалом, корупцијом, а понекад чак и тероризмом. Да ли заиста мислимо да је сада време да се разматра копнена граница између ЕУ и земаља као што су Иран, Ирак и Сирија?“

        БРИТАНСКА министарка унутрашњих послова Тереза Меј довела је данас у питање подршку Британије даљем проширењу ЕУ и процесу приступања Србије, Турске и Албаније 28-чланом блоку.

        Она је, у говору на тему „Брегзита“ објављеном на британском политичком вебсајту Конзерватив хоум (Conservative Home), блогу британских конзервативаца, навела да је време да се преиспитају неке од традиционалних британских претпоставки о ангажовању те земље у ЕУ.

        „Међу земљама које тренутно преговарају о придруживању ЕУ су Албанија, Србија и Турска – земље са сиромашним становништвом и озбиљним проблемима са организованим криминалом, корупцијом, а понекад чак и тероризмом“, истиче конзервативна министарка.

        Она поручује да би Британија требало да се запита да ли је заиста исправно да ЕУ тек тако наставља да се шири, додељујући свим новим државама чланицама сва права чланства.

        „Да ли заиста мислимо да је сада време да се разматра копнена граница између ЕУ и земаља као што су Иран, Ирак и Сирија?“, додаје она.

        Како истиче, пошто је усаглашен крај европског принципа „све ближе уније“, време је да се доведе у питање принцип њеног све већег ширења.

        „Да ли спречавамо ЕУ да иде у погрешном правцу тако што држимо придике на маргинама, или тако што ћемо повести Европу у бољем правцу? И да ли заиста и даље мислимо да је у нашем интересу да аутоматски и безусловно подржавамо даље проширење ЕУ?“, пита висока функционерка владајуће Конзервативне партије.

Британска министарка унутрашњих послова Тереза Меј

Британска министарка унутрашњих послова Тереза Меј

Она, у анализи добрих и лоших страна, предности и ризика британског чланства у ЕУ, износи уверење да је у националном интересу те земље да остане у саставу ЕУ, али не зато што Британију сматра превише малом да би успела у свету, већ зато што верује у њену снагу и економски, дипломатски и војни утицај, као и способност лидерства.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара