Регион

Бојан Пајтић: Ова изборна крађа је слична оној из `96. – борићемо се против ње као `96.

НАЈАВЉУЈЕ ДА ЋЕ ДС КОРИСТИТИ РАЗЛИЧИТЕ МЕТОДЕ БОРБЕ, УКЉУЧУЈУЋИ БОЈКОТ СКУПШТИНЕ

  • Ми ћемо се оштро супротставити крађи избора која се очигледно догодила, не само кроз систем „бугарског воза“, него и на великом броју бирачких места на Косову и Метохији, што ћемо доказати. По записницима се види, у односу на број листића који су пребројани, број гласова СНС је на више бирачких места много већи у записницима, него у самим џаковима, тако да је било много крађе, куповине гласова
  • Да је било малверзација потврђује и то што су приговори, за које се тврди да су послати на дан избора, појавили тек у среду. Да су послати у недељу они би стигли у понедељак, јер препоручена пошта путује највише 24 сата. Јасно је да је било манипулација и у пошти и у служби која прима пошту и у том смислу ћемо покренути неке кривичне поступке и тражити да се утврди одговорност и (Милана) Кркобабића као директора ПТТ-а и оних који заводе пошту у Скупштини Србије
  • Упитан шта ће ДС радити ако листе ДСС-Двери, као и СДС-ЛДП-ЛСВ према коначним резултатима не пређу цензус, Пајтић је казао да ће се Демократска странка солидарисати на сваки начин, да ће позивати и учествовати на протестима. Сигурно се нећемо помирити са тим. Понашаћемо се као 1996. и 1997. године. Коначно, ово јесте врло слична ситуација

        ПРЕДСЕДНИК Демократске странке (ДС) Бојан Пајтић изјавио је да ће опозиционе странке бранити изборну вољу грађана и да неће дозволити да листа ДСС-Двери и листа СДС-ЛДП-ЛСВ буду ван парламента, а да с друге стране имају подршку грађана.

        „Ми ћемо се оштро супротставити крађи избора која се очигледно догодила, не само кроз систем ,бугарског воза’, него и на великом броју бирачких места на Косову и Метохији, што ћемо доказати. По записницима се види, у односу на број листића који су пребројани, број гласова Српске напредне странке (СНС) је на више бирачких места много већи у записницима, него у самим џаковима, тако да је било много крађе, куповине гласова, процес није легитиман, ни кампања није била фер и поштена”, казао је Пајтић агенцији Бета. 

        Он је рекао да је малверзација са изборним резултатима „очигледно било” и због тога што су се приговори, за које се тврди да су послати на дан избора, појавили тек у среду. 

        „Стигли су препорученом поштом. Да су послати у недељу они би стигли у понедељак, јер препоручена пошта путује највише 24 сата. Јасно је да је било манипулација и у пошти и у служби која прима пошту и у том смислу ћемо покренути неке кривичне поступке и тражити да се утврди одговорност и (Милана) Кркобабића као директора ПТТ-а и оних који заводе пошту у Скупштини Србије”, казао је Пајтић.

        Упитан шта ће ДС радити ако листе ДСС-Двери, као и СДС-ЛДП-ЛСВ према коначним резултатима не пређу цензус, Пајтић је казао да ће се Демократска странка солидарисати на сваки начин, да ће позивати и учествовати на протестима. 

        „Сигурно се нећемо помирити са тим. Понашаћемо се као 1996. и 1997. године. Коначно, ово јесте врло слична ситуација. Бранићемо вољу грађана апсолутно, без обзира на политичке разлике са тим странкама. Ово је питање очувања слободе, гласова, демократије и људских права. ДС ће увек бити у првим редовима борбе за очување права оних који су угрожени у овом тренутку. Данас су угрожени ДСС и СДС, сутра ће бити угрожен неко други. Солидарност мора постојати јер без солидарности, без принципијелног става и подршке не можемо ићи даље као друштво”, рекао је Пајтић. 

        Бојан Пајтић је додао да СНС, због тога што има 27 мандата мање него у прошлом сазиву, покушава да релативизује резултате осталих странака, нарочито оних које се налазе око цензуса. 

        „Отуда потреба да се неко на силу баци испод цензуса. Отуда су могли да за један дан преброје 97 одсто гласова а треба им три дана да преброје 1,5 или два одсто. Све то показује колико је режим нервозан”, рекао је Пајтић. 

        Упитан да ли ће ДС бојкотовати присуство скупштинским седницама уколико те две листе не пређу цензус, Пајтић је казао да ће „користити различите методе и парламентарне и ванпарламентарне борбе“. 

        Он је додао да се Демократска странка противи и понављању избора на 15 бирачких места и да инсистира да се „призна изборна воља грађана, која је јасна и недвосмислена“. 

        Пајтић је оценио да је одлазак представника опозиције у Републичку изборну комисију током изборне ноћи била „легитимна акција опозиције која је желела да сазна истину”, а не притисак на РИК. 

Председник Демократске странке (ДС) Бојан Пајтић

Председник Демократске странке (ДС) Бојан Пајтић

„Цео дан је јавност обмањивана како су најмање две листе испод цензуса. Наши подаци су говорили да то није тачно и нисмо желели да дозволимо да Александар Вучић (председник СНС), зато што је изгубио 27 посланика у парламенту обара опозиционе листе и понаша се како хоће и манипулише изборном вољом грађана”, казао је Бојан Пајтић.

(интервју Бојана Пајтића агенцији Бета)

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара