Свијет

Сумњива смрт скоро целе јединице која је наводно ликвидирала Бин Ладена

ам. морн. фоке

Вашингтон, 26.мај – Данас, две године након убиства Осаме Бин Ладена, од 25 припадника специјалне јединице „Фока“ (Navy Seals) у једној несрећи за другом живот их је изгубило 23, а жива су још само двојица.

Породице погинулих командоса који су убијени у обарању хеликоптера америчке војске у источном Авганистану у лето 2011. оптужују Вашингтон за атентат и прикривање истине. У чланку од 9. маја 2013. „Вашингтон тајмс“ пише „како породице жртава сматрају да је за обарање хеликоптера „Чинук“ (Chinook) и погибију 38 чланова посаде у којој је било 17 припадника фамозног „Тимa 6“ (Тeam Six) – специјалног одреда „Фока“, који је учествовао у ликвидацији Осаме Бин Ладена у Пакистану, 2. маја 2011.), одговорна Бела кућа“.

Још шест припадника „Тимa сикс“ је погинуло крајем марта ове године и то током рутинске вежбе у војној бази Пajнал ејрпарк (Pinal Airpark) у Аризони, преноси ЦНН.

Према изјавама родбине погинулих командоса, који су се како би сазнали праву истину одлучили да се обрате америчком Конгресу, Обамина администрација и остали службеници Беле куће су, након што се сазнало да је „Тим сикс“ одговоран за ликвидацију Осаме Бин Ладена, њихове ближње претворили у „покретну мету“. Као што знамо, иако не постоји никакав доказ који би наводног утемељитеља Ал-Kаиде повезивао с нападом на Светски трговински центар 11.септембра 2011., што је било оправдање за агресију на Авганистан, као ни повезаност са Садамом Хусеином и (непостојећим) оружјем за масовно уништење, Стејт Департмент је још од времена Џорџа Буша свакодневно, као мантру понављао „како Бин Ладен мора платити животом за своја злодела“.

Но, вратимо се на изјаве породица погинулих. Како преноси ПресТВ, талибански борци су на време добили детаљне информације које су им биле потребне за обарање хеликоптера у којем су били припадници „Тимa сикс“ морнаричких „Фока“, што потврђују извори блиски америчким трупама у Авганистану.

Авганистански радикални исламисти су унапред знали тачну локацију на којој ће хеликоптер атерирати, што је америчку посаду у њему претворило у мету коју је немогуће промашити.

„Талибани су у најповољнијем тренутку били позиционирани на торњу објекта који се налазио на идеалном месту за напад на МХ-47 и то у тренутку када је био најрањивији „, изјавио је Даг Хамбургер, отац наредника Патрика Хамбургера, који је погинуо у нападу на „Чинук“.

„Убијени војници су на место на које су требали атерирати били транспортовани у старом хеликоптеру из времена вијетнамског рата, уместо с хеликоптером којег обично користе специјалне јединице и који имају непробојне делове, као и опрему за обрану од ракетних напада“, – додаје ПресТВ.

Породице убијених желе да знају због чега је у последњем тренутку, неколико минута пре полетања, замењено седам припадника специјалне јединице која је хеликоптером требала да буде пребачена на договорено место.

„Вашингтон тајмс“ подсећа како су се Обамина администрација и средишње војно заповедништво у САД нашли на удару тешких оптужби јер нису били у стању да спроведу професионалну и комплетну истрагу о том инциденту. Породице су на крају одлучиле да се обрате Конгресу, јер сматрају да се ради о заташкавању целог случаја.

„Није се спровела детаљна истрага и срамота је да родитељи морају да буду ти који ће од Конгреса тражити да се обелодани истина“, додаје Даг Хамбургер.

Елиминација припадника специјалних јединица америчке војске у паду хеликоптера „Чинук“ у источном Авганистану догодила се у тренутку када је због бројних нејасноћа почело озбиљно да се сумња у званичну верзију Вашингтона о начину на који је убијен Осама Бин Ладен – написао је Финијан Канингам (Finian Cunningham) из „Глобал рисерча“ (Global Research) пре скоро две године.

Незабораван је био медијски спектакл Беле куће који је приказао цели војни и политички врх Сједињених Држава како директно прати ликвидацију Бин Ладена, који ће, између осталог, остати упамћен и по нимало пристојном изливу одушевљења државне секретарке Хилари Клинтон приликом хладне егзекуције „државног непријатеља број 1“ у Аботабаду, у Пакистану, заборављајући на тренутак да представља „најдемократскију државу на свету“. Медији су тада ускладили свој став и сви су тврдили „како председник Сједињених Држава никада себи не би дозволио да бесрамно лаже цео свет и то још пред толико сведока“.

Пол Крејг Робертс, бивши саветник Роналда Реагана за државна питања, изјавио је да су Пакистанци упозорили америчку војску да би се акција могла лоше завршити. Нису погрешили. Наиме, један од три хеликоптера који су учествовали у нападу на комплекс у којем је боравио Бин Ладен је експлодирао приликом спуштања. Међутим, Робертс тврди како се остала два хеликоптера никада нису ни приземљила и како тврде сведоци, одлетели су с места одмах након експлозије. Прилично нејасне околности напада које упућују на размишљање што се одиста догодило у Аботабаду.

У кратком временском периоду, за само три месеца, долази до инцидента с хеликоптером „Чинук“ у источном Авганистану, а потом након непуне две године до погибије остатка тима приликом рутинске падобранске вежбе у Аризони. Кључне особе које су у првом лицу учествовале у операцији нису више у стању да коментаришу било шта. Случај је завршен.

Да ли су „Фоке“ заиста елиминисане како се не би сазнала права истина о контроверзној операцији у Пакистану или је стварно реч о случају, тешко је рећи. Уколико би се бавили теоријом завере могао би се написати цео роман о случају, но нагласак треба дати на оно што је неспорно.

Само три месеца након акције живот губи 17 припадника од 25, колико их је било у „Тимy Сикс“.Данас, након две године у инцидентима који су уследили, број мртвих се попео на 23 и то буди сумње код породица и родбине погинулих. Биће занимљиво видети шта ће предузети Конгрес по том питању. Познато је да републиканци и демократе кроз рад истражних органа често покушавају да оцрне једни друге и то би могао бити добар разлог да се нешто и сазна о сумњивим смртима које у Америци већ зову „проклетство Бин Ладена“.

Можда би за младе у САД ипак било паметније да послушају италијанског новинара Џулијета Кијезу (Giulietto Chiesa), који је недуго након инцидента у Авганистану написао:

„Једина поука коју можемо да извучемо из целе ове приче јесте да младим и незапосленим Американцима поручимо: никада немојте ићи у специјалне јединице које учествују у тајним операцијама. Истина, у тајним се операцијама зарађује много новца, али што су операције „тајније“, то је већа могућност да ће ваш новац моћи трошити само ваши наследници.“

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *