Свијет

Ступио на снагу руско-амерички договор о прекиду ватре у Сирији

ВАШИНГТОН ЗГЛЕДА САМО ЧЕКА ПРИЛИКУ ДА ОПТУЖИ РУСИЈУ ЗА ПОВРЕДУ ПРИМИРЈА

         У СИРИЈИ је у поноћ ступио на снагу руско-амерички договор о прекиду ватре који је сат раније оснажио Савет безбедности УН.

         СБ УН је истом резолуцијом потврдио пуну приврженост суверенитету, независности и територијалној целовитости Сирије

         Сиријски амбасадор у Москви – Ријад Хадад – изјавио је да је армија његове земље потпуно спремна за прекид ватре. Истовремено је открио – да Дамаск своје потезе координира са Русијом.

         Побуњенички Врховни комитет за преговоре објавио је да је 97 наоружаних групација и група спремно за поштовање примирја.

         Пре почетка прекида ватре, сиријска армија је у провинцији Алепо ослободила од терориста пет насеља: Џалмакије, Расм-Хамад, Расм ел-Ејш, Шалале-Сагира и Ер-Рахеб. Још трају борбе за Харбакију.

         Међутим, нема обуставе рата против Исламске државе и Џебхат ан-Нусра.

         У провинцији Дејр-ез-Зор сиријска авијација је тукла положаје бојовника око Бгелије, Тел-Брука и ал-Африја. Терористи су у тим нападима имали преко 100 убијених.

         Сиријска армија је током јучерашњег дана наставила да у Дамаску потискује и истребљује бојовнике Ал Каиде (Џебхат ан-Нусра). Нарочито у деловима града Балад и ал-Махата.

Ступио на снагу руско-амерички договор о прекиду ватре у Сирији

Ступио на снагу руско-амерички договор о прекиду ватре у Сирији

Иако прекид ватре прави тек први корак, Американци као да само чекају било који повод да русију оптуже за његов неуспех.

Заменик портпарола Стејт департмана, Марк Тонер, поручио је Москви да поводом прекида ватре у Сирији „тек треба да докаже озбиљност своје привржености примирју“. Притом је чк био груб, рекавши: „Русија треба да ради (за примирје) или да ћути“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара