Вијести, Свијет

ШТАЈНМАЈЕР: Има неког прогреса, до уторка ћемо се договорити – како даље преговарати

ШЕФОВИ ДИПЛОМАТИЈА НЕМАЧКЕ, РУСИЈЕ, УКРАЈИНЕ И ФРАНЦУСКЕ У БЕРЛИНУ О ЗАУСТАВЉАЊУ РАТА

  • КЛИМКИН: „За нама је пет сати заиста тешких преговора. Само, да би се ствари помериле са места – вероватно би било потребно још много сусрета од по пет сати”

        

У БЕРЛИНУ – у резиденцији „Борзиг” – ноћас је иза затворених врата пуних пет сати заседала „украјинска четворка”.

         Министри спољних послова Немачке, Украјине, Русије и Француске – Франк-Валтер Штајнмајер, Павел Климкин, Сергеј Лавров и Лоран Фабиус – покушали су да се договоре о „корацима” које би требало направити да би на југоистоку Украјине дошло до прекида ватре.

         Домаћин, Штајнмајер, по завршетку напорних преговора изјавио је да су били „тешки”, али да је „на неким тачкама ипак остварен прогрес”.

         Посебно је нагласио:  да ће даљи ток преговора о украјинској кризи бити утврђен до уторка.

         „Овај разговор је био неопходан. Разговарали смо о томе како да се што пре дође до прекида ватре и војних операција, што – како се мени чини – треба урадити хитно. Разговарали смо и о хуманитарној помоћи цивилном становништву.”

         Климкин је био видљиво суздржанији, што се може узети као знак да су Штајнмајер и Фабиус од Кијева тражили неке уступке који му, благо речено, нису били по вољи.

Берлински сусрет министара спољних послова Русије, Украјине, Француске и Немачке

Берлински сусрет министара спољних послова Русије, Украјине, Француске и Немачке

Било како било, Климкин је изговорио: „За нама је пет сати заиста тешких преговора. Само, да би се ствари помериле са места – вероватно би било потребно још много сусрета од по пет сати.

Ово је било друго по реду окупљање „украјинске четворке”. И претходно је било (2. јула) у Берлину – са истим учесницима.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *