Вијести, Путовања

Летовалиште Боровое – легендарно летовалиште

Казахстанско летовалиште Боровое је ушло међу 10 најпопуларнијих туристичких места по мишљењу руских грађана који путују самостално. Боровое одговара свим кртеријумима одабира рејтинга. Налази се на два-три сата вожње од главног града Казахстана – Астане. Седмодневни одмор у току лета, укључујући боравак, исхрану и екскурзије, које су за руске грађане више него повољне.

У Боровом може да се одмори на разне начине: и на високој нози, и јефтино. На пример, одмор у санаторијуму и хотелима летовалишта понекад је скупљи него у Турској. Ипак увек постоји алтернатива – базе за одмор и бунгалови. И овде их је мноштво. Цене су повољне.

Јелитај Албинбекова у туристичкој зони Боровое живи више од 30 година и води свој мали породични бизнис, издаје лети собе туристима.

Долази врло много Руса. Углавном из Тјумења, Омска, Новосибирска. Немамо ту никакву индустрију, само туристички бизнис.

Летовалиште Боровое, а на казашком Бурабај, јединствени је кутак природе. Назив потиче од речи Бура, што се преводи као камила. Према легенди, камила је била посебна, увек је упозоравала казашки народ да се непријатељ приближава. Део планинских стена, камених облутака у Боровом по обрисима подсећа на Камилу. Кажу да ако се успут види шест таквих камила, то може да донесе богатство. Практично сви планински масиви имају своје називе и везане за њих лепе легенде. Међу планинама се налази кански логор. Њега посећује река туриста. Усред језера Боровое постоји стена која личи на профил девојке са косом која се виори на ветру. А језера је овде више од десет. Она су чиста, поседују лековита својства. Све ове лепоте привлаче туристе. Ево какве утиске износе руски грађани.

Ми смо сви из Омске области, седморо нас је. Све нам се врло допада, добро се одмарамо, време је лепо. Били смо у парку и туристичкој зони. Желимо да кренемо у Астану, да купимо екскурзију аутобусом.

Ја сам из Кригизије родом. На Исик-кули сам био много пута. Имам са чим да упоредим. Само језеро је добро, чисто.

Дошли смо из Омска у Боровое. Први пут смо овде, решили смо да погледамо ваш крај. Овде је лепо, чак нисмо очекивали да је тако лепо.

Део територије летовалишта Боровое спада у власништво Државног националног парка. Овде се за туристе организују екскурзије аутобусом и шетње на коњима. Пикници поред ватре и риболов туристичке фирме организују на другим исто тако лепим местима. Такође за туристе постоји одмор на плажама, лечење блатом. А пешачке маршруте по боровој шуми овде су такође део терапије неких санаторијума. Ваздух је лековит. Овде чак национална кухиња повољно утиче на здравље. Кумис је посебно тражен. Скоро сваки руски грађанин, допутовавши у Боровое, обавезно проба бешпармак – то је јело од теста и меса, као и кази, који у шали називају казашком коњском кобасицом.

© Photo: RIA Novosti/Yuriy Lushin

© Photo: RIA Novosti/Yuriy Lushin

За туристе огроман је избор сувенира са сликама локалних лепота. Скоро сваки туриста дуго стоји пред тезгама и обавезно нешто купи за успомену на казахтански бисер – Боровое. А многи руски грађани одлазећи кажу да ће се сигурно вратити још једном, и не сами, већ са породицом и пријатељима.

Извор: Глас Русије

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *