Вијести, Свијет

THE WALL STREET JOURNAL: Турска неће послушати ЕУ да не повећа извоз хране у Русију

ПРОШЛЕ ГОДИНЕ ИЗВЕЗЛА У РУСИЈУ РОБЕ ЗА СЕДАМ МИЛИЈАРДИ ДОЛАРА, А РАЧУНА НА ПОВЕЋАЊЕ ЗА – 25 ОДСТО

         ТУРСКА ће повећати извоз пољопривредних производа на руско тржиште – упркос молби-захтеву Европске уније да то не чини – објавио је амерички лист The Wall Street Journal.

         Портпарол турске Трговинске коморе Истанбула Ахмет Озер чак не крије: „Отварање руског тржишта за нас је стопроцентно позитивна новост. Русија може „прогутати“ све што произведемо. Турска нема енергетске ресурсе какве има Русија, али има пољопривреду и воду и има шта да прода“.

         Турска је у 2013. извезла у Русију робе за седам милијарди долара. Озер тврди да туски експорт северном суседу може брзо порасти и за 25 одсто уколико Москва одлучи да од Анкаре купује оно што је до западних санкија увозила из ЕУ, Аустралије, САД, Канаде и Норвешке.

         The Wall Street Journal је оценио да Турска ризикује проблеме у односима са Бриселом јер повећавањем извоза хране у Русију помаже Москви да амортизује притисак западних санкција.

WSJ: Турска неће послушати ЕУ да не повећа извоз хране у Русију

WSJ: Турска неће послушати ЕУ да не повећа извоз хране у Русију

Љутња ЕУ на Турску – сматра амерички бизнис-лист – може бити утолико већа што поваћање извоза хране у Русију планирају и земље као што су Бразил и Египат.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *