Вијести, Свијет

Српски антилобиста – амбасадор САД у УН

032089

Именовањем за амбасадора САД у УН новинарке Саманте Пауер, која је каријеру изградила на тенденциозним извјештајима о рату из БиХ, ова свјетска организација је добила доказаног заговорника страних војних интервенција које се дефинишу као „хуманитарне“, оцијенила је „Политика“.

Лист подсјећа, да је Пауерова због отвореног стављања на бошњачку страну и „сваљивања“ кривице на српску страну у рату у БиХ зарадила етикету „новинара заговарача“, тј. новинара адвоката који вјерује да је на њему да процијени ко је крив, а ко невин.

Остала је упамћена по томе што је оштро критиковала тадашњег предсједника САД Била Клинтона „што не интервенише против Срба“. За књигу у којој описује

„млак“ одговор САД током међународних криза деведесетих година 20. вијека у Руанди и БиХ награђена је Пулицеровом наградом. Пауерова, не само да има велики углед у дијелу америчке јавности, већ и извјестан утицај на политичаре, наводи лист.

Вјерује се да је њено извјештавање из Дарфура 2004. године допринијело томе да Џорџ Буш окарактерише догађаје у Судану као геноцид. Сматра се и да је имала пресудни утицај на Обаму да се укључи у међународну војну интервенцију у Либији. У Сенату је већ изјавила да је одсуство војне акције у Сирији „срамота о којој ће историја оштро судити“.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *