Вијести, Свијет

Сорош: Чекају нас тешки сукоби и катастрофа!

 

Њујорк – Нисам ту да вас развеселим. Пред нама су веома тешка времена, која се на многе начине могу упоредити с Великом депресијом из 30-их година, поручује овај амерички инвеститор.

Познати светски милијардер Џорџ Сорош изнео је суморне процене према којима је у временима као што су ова најважније опстати.

„Није тренутак мислити само о заштити имовине, већ и буквално избећи катастрофу „, рекао је Сорош у интервјуу за недељник “Њузвик” пред одлазак у Давос.

Током боравка на Светском економском форуму, Сорош ће критиковати европске лидере који знају само да “констатују ситуацију, али не и да реше проблем”.

Он предвиђа да ће САД ускоро погодити класни рат, као и да су, док бес расте, побуне на улицама америчких градова неизбежне.

„Одговор на немире могао би бити гори од самог насиља. То ће бити изговор за пуцање и употребу тешког наоружања да би се успоставио ред и закон, што ће довести до екстрема који води у репресивни политички систем“, поручује овај амерички инвеститор “тежак” око девет милијарди долара.

Из своје канцеларије на 33. спрату зграде изнад Седме авеније у Њујорку, он каже да се свет суочава с најопаснијим периодом у модерној историји – периодом зла.

„Нисам ту да вас развеселим. Пред нама су веома тешка времена, која се на многе начине могу упоредити с Великом депресијом из ‘30-их година. Суочавамо се с општим ограничењима развијеног света, која прете деценијом стагнације, ако не и горим од тога“, прогнозира Сорош.

Он је убеђен да, уколико дође до колапса евра, постоји опасност оживљавања политичких конфликата које су Европу разарале вековима, као што су екстремне форме национализма које се манифестују као ксенофобија, искључивање странаца и етничких група.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *