Вијести, Свијет

“СМРТ АМЕРИЦИ”: Иранска револуционарна гарда не одустаје од спорног слогана

Iranska-vojska-u-Teheranu

Слоган ”Смрт Америци” одраз је одлучности и отпора наше нације тиранској и неповерљивој Америци – навела је Револуционарна гарда на свом вебсајту.

Елитна иранска Револуционарна гарда саопштила је данас да ће њен слоган и даље бити “Смрт Америци”, без обзира на назнаке отопљавања у односима Техерана и Вашингтона.

– Слоган ”Смрт Америци” одраз је одлучности и отпора наше нације тиранској и неповерљивој Америци – навела је Револуционарна гарда на свом вебсајту , уочи званичних церемонија којима ће бити обележена 34. годишњице окупације америчке амбасаде у Техерану.

– Америчко шпијунирање влада и људи у разним земљама доказују да се лидерима Беле куће не може веровати – навела је Револуционарна гарда, подсећајући на актуелну кризу у односима Европе и Вашингтона због америчких програма прислушкивања, јавио је АФП.

Неколико седмица након Исламске револуције у којој је свргнут шах Мохамед Реза Пахлави, кога је подржавао Вашингтон, исламистички студенти су 4. новембра 1979. године заузели амбасаду САД у Техерану и 444 дана држали као таоце 52 америчких службеника.

Ова криза изазвала је прекид дипломатских односа две земље, а од тада се сваке године организују демонстрације испред бившег представништва САД у Техерану.

Нови председник Ирана Хасан Рохани обећао је да ће побољшати односе са Западом, а прошлог месеца је, у паузама Генералне скупштине УН, имао историјски телефонски разговор са председником САД Бараком Обамом, што је био први директни контакт лидера две земље за више од 30 година.

Иранци су, међутим, подељени око тога да ли би и даље на званичним церемонијама требало узвикивати “Смрт Америци”, један од главних слогана Исламске револуције 1979. године.

(Телеграф.рс)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *