Вијести, Регион

Сулејман Угљанин: Влада Србије вратила поверење Бошњака образовањем на босанском језику

sulejman-ugljanin1

Нови Пазар – Предлогом мера за остваривање права Бошњака на образовање на матерњем језику влада је вратила поверење Бошњака у државу, рекао је Сулејман Угљанин.

Министар без портфеља у Влади рекао је у Новом Пазару да је влада тим чином послала јасну поруку свим својим грађанима, а посебно Бошњацима, да ће обезбедити њихово социјално укључивање у области образовања.

“Овим документом Влада Србије отклања све недоумице у погледу остваривања права Бошњака на образовно-васпитни рад на њиховом матерњем, босанском, језику на читавом подручју наше земље”, изјавио је Угљанин.

Бошњачко национално веће (БНВ) у техничком мандату поздравило је усвајање Извештаја са предлогом мера, истичући важност тога што се образовање на босанском језику проширује и на високошколске установе.

“Влада и Министарство просвете ће у сарадњи с високошколским установама и Комисијом за акредитацију, обезбедити отварање одговарајућих студијских група на босанском језику”, саопштило је ово веће.

БВН у техничком мандату сматра да предлог мера доприноси поштовању људских и мањинских права националних мањина и, посебно, “елиминисању одређених негативних појава” у процесу остваривања права Бошњака у образовању на матерњем језику.

Влада Србије је на предлог министра просвете Томислава Јовановић на јучерашњој седници усвојила Извештај с предлогом мера за остваривање права Бошњака на образовање на матерњем језику.

(Бета)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *