Вијести, Свијет

Словак којег је ЕУ користила против српских интереса задовољан што нема Јужног тока

ЛАЈЧАК ПОМИЊЕ „ТРЕЋИ ЕНЕРГЕТСКИ ПАКЕТ“ И НЕ БИ ДА РУСКИ ГАС ЗАОБИЛАЗИ ЊЕГОВУ ЗЕМЉУ 

        СЛОВАЧКА на заустављање пројекта Јужни ток гледа позитивно и сматра да је то логична одлука, рекао је министар иностраних послова Словачке, Мирослав Лајчак.

      Тај пројекат не би решио проблем, радило би се само о диверсификацији трасе, а не извора, прокоментарисао је министар ситуацију у вези пројекта који је требало да обезбеди транспорт руског гаса кроз Црно море до јужне и средње Европе и тако заобиђе Украјину, пренео је словачки сајт Вебновини.

         „Словачка би изградњом гасовода Јужни ток била оштећена. Он би обишао не само Украјину, него и Словачку, чиме би наша стратешка улога кључне транзитне земље нестала. С гледишта наших економских и политичких интереса, то је добра одлука“, објаснио је Лајчак.

        Такође је логична, јер у Европској унији важе иста правила дефинисана у трећем енергетском пакету, а пројекат какав је био предложен их није поштовао, додао је министар.

Мирослав Лајчак

Мирослав Лајчак

Руски председник Владимир Путин је 1. децембра током посете Турској објавио да Русија није у могућности да у постојећим условима реализује пројекат гасовода Јужни ток. Истовремено је најавио да ће се градити гасовод у Турску, са чвориштем на граници са Грчком.

Танјуг

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *