Вијести, Свијет

Саопштен идентитет жртава напада у Бостону

029608
Америчке власти саопштиле су имена три жртве терористичког напада у Бостону, а стручњаци америчког Федералног истражног бироа (ФБИ) усмјерили су истрагу на експлозивне направе које су коришћене током напада.

Одговорност за напад нико није преузео, а ФБИ наводи да је опсег осумњичених, али и мотива „широко отворен“.

Неименовани извори су у изјави америчкој ТВ мрежи Си-Ен-Ен навели да истражитељи ФБИ нису пронашли везу између бомбашких напада и иностранства или везу са Ал Каидом.

У јучерашњем нападу на маратонце у Бостону погинуле су три особе, а више од 170 људи је рањено.

Власти су у међувремену саопштиле идентитет жртава. У питању је 8-годишњи дечак Мартин Ричард, 29-годишња студенткиња Бостонског универзитета Кристл Кемпбел, а трећа жртва је кинеска држављанка која је била на мастер студијама на истом универзитету.

Извори упућени у истрагу наводе да су двије експлозивне направе биле направљене од претис лонаца напуњених металом и куглагерима, а активиране су вјероватно тајмером, а не мобилним телефонима.

Узорци су послати на испитавање у националну лабораторију ФБИ, а паралелно са тим анализима, агенти који раде на овом случају спроводе истрагу на терену и апелују на све грађане које могу да помогну да обавијесте власти о било чему што сматрају сумњивим.

„Неко зна ко је ово урадио. Сарадња са заједницом ће имати кључну улогу у овој истрази“, рекао је за Си-Ен-Ен специјални агент Рик Делори.

Он је апеловао да се властима јаве они који су чули било кога да говори о нападу на маратон или да пријаве оне који су показали интерес према експлозивима.

Делори је навео да се јаве и грађани који су чули звуке експлозија у удаљеним областима јер је могуће да је било тестирања експлозивних направа уочи маратона.

Истовремено, истражитељи ФБИ користе обиман видео материјал и фотографије како би утврдили ко је на двије локације поставио бомбе у улици Бојлстон.

Двије бомбе које су експлодирале у размаку од 13 секунди на 100 метара раздаљине распршиле су шрапнеле по маси свијета која је гледала тркаче како пролазе кроз циљ. Троје људи је погинуло, а 180 рањено према посљедњим подацима.

Амерички предсједник Обама долази у четвртак у Бостон, три дана послије смртоносног напада. Гувернер Машачусетса Дивал Патрик је рекао да ће Обама присуствовати мултивјерском сервису посвећеном жртвама бомбашког напада.

Коментариши чланак

Коментара