Вијести, Свијет

Папуи Нова Гвинеја: Потрес од 6,8 степени трајао три минуте

019787
Земљотрес јачине 6,8 степени Рихтерове скале погодио је данас дио Папуе Нове Гвинеје у коме је 1998. у огромном цунамију живот изгубило више од 2.000 људи, а према првим извештајима, велика штета је избјегнута.

Земљотрес је регистрован на дубини од само 13 километара, 23 километара источно од малог мјеста Аитапе, у коме живи око 8.000 становника, на сјеверној обали те пацифичке државе, саопштио је Амерички геолошки завод, преноси АФП.

„Ми имамо информацију о земљотресу код Аитапе на Папуи Новој Гвинеји, али нема извјештаја о повријеђенима или великој материјалној штети“, изјавила је портпаролка аустралијског министарства спољњих послова.

Центар за упозоравање на опасност од цунамија на Пацифику није издао упозорење на разорни цунами, али је упозорио да земљотреси ове јачине понекад могу изазвати локалне цунами таласе.

Огромни цунами 1998. запљуснуо је обалу око Аитапеа, послије земљотреса у Пацифику који је покренуо таласе висине и до 10 метара који су збрисали са земље цркве, школе и друге зграде.

Коментариши чланак

Коментара