Свијет

Сахрањен Александер Позинич, воjник настрадао током акциjе спасавања пилота

У Новочеркаску данас је сахрањен руски војник Александер Позинич, који је погинуо у Сирији током операције спасавања пилота из авиона који је оборила Турска, јавља АфП.

МОСКВА – У Новочеркаску данас је сахрањен руски војник Александер Позинич, који је погинуо у Сирији током операције спасавања пилота из авиона који је оборила Турска, јавља АфП.

Позинич је погинуо у уторак када су сиријски побуњеници пуцали на хеликоптер Ми-8 у коме се налазио и када је морао принудно да слети на неутрални део сиријске територије, саопштило је руско Министарство одбране.

Позинич (29) је био маринац и војник по уговору са 10-годишњим искуством и почива у свом родном граду Новочеркаску, на југу Русије, известила је државна телевизија.

Председник Русије Владимир Путин постхумно га је одликовао орденом за храброст за улогу коју је имао у операцији спасавања пилота, чији је авион Су-24 оборила Турска.

Око 1.000 људи, укључујући Позиничеве другове и Козаке положили су цвеће поред његовог ковчега, који је покопан у војном меморијалном комплексу кога зову Авенија славних.

Гувернер региона Ростов Василиј Голубјев изјавио је током акције спасавања својих другова Александер бранио своју земљу, свој град и породицу и да је у потпуности испунио своју дужност.

Позинич је иза себе оставио супругу и двоје деце, известили су руски медији.

Сахрањен Александер Позинич, воjник настрадао током акциjе спасавања пилота

Сахрањен Александер Позинич, воjник настрадао током акциjе спасавања пилота

Остали руски војници који су се налазили у хеликоптеру Ми-8 су преживели и били су евакуисани у руску базу Хмеимим у Сирији.

Руски министар иностраних послова Сергеј Лавров заложио се данас да се сиријска побуњеничка група, чији припадници су убили руског пилота и војника који је учествовао у акцији спасавања, стави на црну листу.

Ствари неће кренути напред у разговорима о миру у Сирији уколико светске силе не прогласе ову групу терористичком групом, рекао је Лавров.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара