Свијет

Командант руских Ваздушно-космичких снага изнео доказе против Турске

ГЕНЕРАЛ БОНДАРЕВ: ТУРСКА ЈЕ НАПРАВИЛА ЗАСЕДУ НАШИМ СУ-24 БЕЗ ПРЕСЕДАНА ПО ПОДМУКЛОСТИ

  • „Начин уласка турског F-16c у зону дозвољеног лансирања, који није био по кривој за прогоњење, сведочи да је тај авион био навођен из командног места на земљи“  
  • Понашање турског ловца после лансирања ракета изнад територије Сирије – форсирани заокрет са губитком висине и спуштањем испод доње границе детектовања средствима ПВО – такође говори о подмуклости и испланираности дејстава
  • Неопходно је истаћи да су се прекид маневрисања ловца у зони дежурства и почетак брзог достизања тачке лансирања догодили минут и 40 секунди пре максималног приближавања авиона Су-24м сиријско-турској гранници

        ТУРСКИ ловци F-16 направили су заседу нашем Су-24м. То је била заседа пошто нису имали времена да долете ни са најближњег аеродрома, изјавио је главнокомандујући Ваздушно-космичких снага Русије генерал-пуковник Виктор Бондарев.

        „Због појаве различитих верзија о околностима напада турског ловца F-16 на Су-24М у небу изнад Сирије 24. новембра, желим да вам представим целу фактичку слику тог догађаја без преседана по својој подмуклости“ – казао је он.

        „У 09.15 по московском времену, дат је задатак да се изведе напад у околини места Кепир-Мортлу-Захија на северу Сирије. За извршавање тог задатка одређене су две посаде авиона Су-24М, укључујући посаду у чијем саставу су били потпуковник Олег Анатољевич Пешков и ко-пилот капетан Константин Валерјевич Мурахтин – са авионом бр. 83 са четири бомбе ОФАБ-250-270“ – рекао је главнокомандујући ВКС РФ.

        Посадама је одређена зона дежурства у ваздуху у околини места Марет ен-Нуман са висином лета 5.800 односно 5.650 метара.

        Полетање с аеродрома „Хмејмим“ догодило се у 09.42 по московском времену. Кроз 10 минута, Су-24М ушао је и „34 минута се налазио у домету радара Ратног ваздухопловства Турске“, исткао је Бондарев.

        „Подаци сиријских радара потврђују да су се у ваздуху налазила два F-16c у зони дежурства наших Су-24. Од 9 сати и 11 минута до 10 сати и 26 минута, током једног сата и 15 минута, на висини 2,4 хиљаде метара, што говори о унапред испланираној акцији и спремности ловаца да делују из заседе у ваздуху изнад територије Турске“ – казао је Бондарев.

        По његовим речима, време које је потребно да авион F-16с долети са аеродрома Дијарбакир из положаја дежурства на земљи до места лансирања ракете износи 46 минута, од тога 15 минута отпада на припреме и полетање авиона, а 31 минут – на лет до места лансирања ракете која је оборила Су-24.

        „То значи да је пресретање авиона Су-24м из положаја дежурства на земљи с аеродрома Дијарбакир немогуће, пошто време које је потребно за долетање премашује минимално време потребно за напад на циљ за 12 минута“ – додао је Бондарев.

        „Током напада на циљеве, који су се налазили 5,5 километара јужно од државне границе Турске, у 10.24 по московском времену посада потпуковника Пешкова извела је гађање бомбама, након чега је била оборена ракетом „ваздух – ваздух“ из авиона F-16 турског Ратног ваздухопловства који је претходно долетео с аеродрома 8. авио-базе Дијарбакир на територији Турске“ – казао је он.

        Бондарев је истакао да је команду за уништавање терориста у задатом рејону посада Су-24М добила из командног места у авио-бази „Хмејмим“ 20 минута након уласка у зону дежурства у ваздуху.

        „Посаде (Су-24) су сукцесивно гађале бомбама две означене мете, а онда су се заокретом улево вратиле како би погодиле две преостале мете“ – казао је Бондарев.

        „Начин уласка авиона F-16c у зону дозвољеног лансирања, који није био по кривој за прогоњење, сведочи да је авион био навођен из командног места на земљи“ – истакао је Бондарев.

        По његовим речима, понашање турског ловца после лансирања ракета изнад територије Сирије – форсирани заокрет са губитком висине и спуштање испод доње границе детектовања средствима ПВО – такође говори о подмуклости и испланираности дејстава посаде.

        „Неопходно је истаћи да су се прекид маневрисања ловца у зони дежурства и почетак брзог достизања тачке лансирања догодили минут и 40 секунди пре максималног приближавања авиона Су-24м сиријско-турској граници“ – додао је главнокомандујући ВКС Русије.

        Спасилачка операција евакуације преживелог ко-пилота бомбардера Су-24 који је оборио турски ловац спроведена је прецизно и организовано, изјавио је Бондарев и захвалио се свим њеним учесницима.

Главнокомандујући Ваздушно-космичких снага Русије генерал-пуковник Виктор Бондарев

Главнокомандујући Ваздушно-космичких снага Русије генерал-пуковник Виктор Бондарев

Чим се капетан Константин Мурахтин нашао на безбедном, на рејон, где су га интензивно тражили терористи и још неколико других „добро опремљених“ група, „изведени су више него концентрисани, разорни напади од стране наших бомбардера“ – нагласио је Бондарев.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара