Регион

Српска ће затражити да странци буду избачени из Уставног суда БиХ

ПОСТОЈИ И МОГУЋНОСТ ДА СРПСКИ ПРЕДСТАВНИЦИ БОЈКОТУЈУ ЗАЈЕДНИЧКЕ ИНСТИТУЦИЈЕ У САРАЈЕВУ

        РЕПУБЛИКА Српска тражиће хитно доношење закона о Уставном суду БиХ, којим би судије странци били избачени из ове институције.

        Након одлуке Уставног суда БиХ о неуставности Дана Републике, потпуно је јасно да Република Српска неће испоштовати ту одлуку и да ће, као и до сада, наставити славити 9. јануар, а већ у недељу могао би стићи и конкретнији одговор с обзиром на то да ће сви значајнији политички фактори одржати заједнички састанак.

        „Мој предлог биће да се од Уставног суда БиХ затражи да ову срамну одлуку повуче и да је стави ван снаге, а до тада да представници РС не раде у заједничким институцијама БиХ“, рекао је Милорад Додик, председник РС.

        Како незванично сазнајемо, поред заједничке изјаве, на састанку представника свих парламентарних политичких партија у РС и носилаца највиших функција у РС и БиХ, једна од главних тема биће напуштање заједничких институција, од чега ипак, по свему судећи, неће бити ништа.

        Младен Иванић, члан Председништва БиХ из РС, рекао је да није реално очекивати да буде спроведена одлука Уставног суда БиХ о Закону о празницима РС, наглашавајући да је он први неће поштовати и да ће наставити да слави 9. јануар, јер му то нико не може забранити. Он је рекао да је логично да Уставни суд БиХ доноси такву одлуку јер су тамо двојица судија из СДА, а њихов председник Бакир Изетбеговић је и тражио оцену уставности.

Уставни суд БиХ

Уставни суд БиХ

Поред судија Бошњака, одлуку о неуставности Дана Републике подржало је и троје судија странаца, што је, као и у ранијим случајевима, било довољно да прегласавањем буде донесена одлука која продубљује кризу у БиХ.

„Одлука је непоштена, некоректна, донело ју је нелегално веће, јер је реч о међународним судијама који су давно именовани и уопште не бораве у БиХ“, рекао је Иванић, додајући да је таква одлука била потпуно непотребна.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара