Вијести, Свијет

САД покушавају да СБ УН претворе у тело које штанцује њихове одлуке

КАМЕРОН: АКО СЕПАРАТИСТИ БУДУ НАПАДАЛИ – РУСИЈУ ЧЕКАЈУ НОВЕ И ОШТРИЈЕ САНКЦИЈЕ

  • У трци за илузијом глобалног господства, користи се широка гама неприхватљивих метода, као што су притисак на суверене државе, покушаји наметања другим земљама својих одлука и стандарда у политичкој, економској и идеолошкој области. За непослушне у приправности се држе технологије изазивања унутрашњих нереда и извођење операција срачунатих на смену режима – подвукао је шеф руске дипломатије
  • Стални представник САД у СБ УН Саманта ПАУЕР: „Русија данас снабдева оружјем сепаратисте који су заузели део Украјине, подржава их и ратује с њима раме уз раме. Русија грубо крши повељу Уједињених нација јер је ударила на суверенитет и независност свог суседа“

        НЕКЕ државе покушавају да себи обезбеде илузорно господство у светској политици и економији, газећи и саме основе постојања Уједињених нација – оценио је Сергеј Лавров на „отвореним дебатама“ у Савету безбедности УН.

        Шеф руске дипломатије притом је нагласио:

        „У трци за илузијом глобалног господства, користи се широка гама неприхватљивих метода, као што су притисак на суверене државе, покушаји наметања другим земљама својих одлука и стандарда у политичкој, економској и идеолошкој области. За непослушне у приправности се држе технологије изазивања унутрашњих нереда и извођење операција срачунатих на смену режима. У ово спада и отворено подстицање антиуставног државног преврата у Украјини“.

        Руски министар је у даљем наступу упозорио: „Сусрећемо се и са покушајима да се обезбеди доминација у светским пословима, да се руководи свиме и свуда, да се једнострано користи војна сила ради остваривања и наметања својих интереса. Такав прилаз потпуно је неспојив са принципима на којима се темеље Уједињене нације, а противречи и објективној тенденцији дисперзије глобалне економске и политичке моћи“.

        „Суочени смо и са настојањима да се Савет безбедности УН претвори у орган који штанцује одлуке „лидера“, а пошто то не пролази – указао је Лавров – покушавају да СБ УН одмакну од доношења одлука о главном питању које је у његовој надлежности: подржавању међународног мира и безбедности“.

        Говорила је и Саманта Пауер, стални представник САД у Уједињеним нацијама. Она је позвала УН да „врше притисак на државе које не поштује своје међународне обавезе“.

        Како се и очекивало, додала је: „Русија данас снабдева оружјем сепаратисте који су заузели део Украјине, подржава их и ратује с њима раме уз раме. Русија грубо крши повељу Уједињених нација јер је ударила на суверенитет и независност свог суседа“.

        Још је истакла: „Имамо посла са државама које се исмевају принципима Уједињених нација и својим међународним обавезама. Зато су УН дужне да изврше делотворан притисак на њих“.

        Министар спољних послова Велике Британије Филип Хамонд – иако није био у Њујорку, него у посети Естонији – у сличном тону позвао је на „будност поводом Русије“.

        Према његовим речима, то је неопходно и зато што споразуми из Минска, постоје само на папиру.

        „Морамо заиста бити будни поводом агресије Русије која се пробудила. Ми смо на то већ одговорили. Мислим да Кремљ схвата разлику између Украјине и земаља чланица NATO. За Русију би напад на неку од чланица алијансе био скупљи и опаснији него покушај да подрије и дестабилизује земље изван NATO. Дужни смо да се тврдо супротстављамо Русији“.

Британски премијер Дејвид Камерон

Британски премијер Дејвид Камерон

После Хамонда, огласио се и британски премијер Дејвид Камерон, изјавивши да се Лондон залаже за пооштравање санкција према Русији, све до њеног искључења из „велике осморке“ (G8).

„Разговарао сам са председником Украјине Петром Порошенком који се веома захвалио Великој Британији на њеном лидерству. Ми смо за даљи притисак на Русију. Ако сепаратисти из Донбаса буду и даље покушавали да прошире територије под својом контролом – Русију чекају још оштрије санкције. Наредних дана ћемо унутар G-7 разговарати о даљим корацима на том плану. Незаконита и неоправдана дејства Русије поново су изашла на нови ниво“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *