Свијет

САД: Паника уочи историјске олује

028093

Обилан снијег је захватио сјевероисток САД. Метеоролози наводе да је то почетак велике сњежне олује Немо, која ће погодити више од 40 милиона становника.

Најјачи удар очекује Бостон, а мећава већ пријети Њујорку, Њу Џерзију, Роуд Ајленду, Конектикату, Масачусетсу и дијелу држава Нова Енглеска. Уочи „историјске олује“ затворене су школе, продавнице прехрамбених производа су скоро испражњене, а око 4.500 летова је отказано.

Процјењује се да ће најтеже бити у Бостону, гдје би могло да падне више од пола метра снијега, док би у неким приобалним предјелима удари вјетра могли да достигну 150 километара на час. У Њујорку и Бостону су затворене школе и јавне установе, док је у Масачусетсу уведена и забрана вожње аутомобила, што је прва таква одлука од 1978. године.

Конектикат, Роуд Ајленд и Масачусетс су већ прогласили ванредно стање, док је градоначелник Њујорка Мајкл Блумберг рекао да, иако не очекује невоље као са олујом Сенди, ипак позвао грађане да остану код својих кућа.

Олуја Немо долази у тренутку кад се Нова Енглеска присјећа сњежне олује од прије 35 година, када је за два дана нападало више од од пола метра снијега.

Званичници су препоручили послодавцима да у наредним данима ослободе раднике обавеза, а грађани су упозорени да не иду ван кућа без пријеке потребе, јер се очекују потпуне блокаде саобраћаја.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *