Свијет

Поново земљотрес на Соломонским острвима

007400

Снажан земљотрес, јачине од 7.1 степена по Рихтеру, погодио је данас Соломонска острва у Пацифику и за сада нема извјештаја о евентуалним жртвама и причињеној штети.

Епицентар земљотреса био је у близини острва Санта Круз, који је прије само два дана погодио још снажнији земљотрес, јачине од осам степени по Рихтеру, саопштио је амерички Геолошки институт.

Власти нису издале упозорење на опасност од цунамија, преноси Ројтерс.

„Ипак, потреси ове јачине понекад могу да изазову локалне цунамије који могу да буду разорни дуж обала у близини од око 100 километара од епицентра потреса“, саопштио је Пацифички центар за упозорења на цунами.

Прије само два дана снажан потрес од осам степени по Рихтеру погодио је пацифичко острво, изазвавши слабији цунамији.

Најмање 13 људи је тада погинуло, а још неутврђен број људи се воде као нестали приликом урушавања кућа у неколико села која су сравњена са земљом.

Око 6.000 људи је и даље без крова над главом, а потреси који су услиједили послије земљотреса само отежавају напоре спасилаца да дођу до преживјелих и угрожених, преноси АФП.

Соломонска острва, која чини више од 200 острва на којима живи око пола милиона људи, налазе се у тзв. „Ватреном појасу Пацифика“, зони у којој се догоди 90 одсто свих потреса у свијету.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *