Свијет

Са Запада стижу паничне тврдње: Сиријске снаге опколиле Алеп

СИРИЈСКА АРМИЈА ОСЛОБОДИЛА ГРАДИЋ РЕТЈАН, САМО ШТО НИЈЕ ПАО И ГРАД МАЈЕР

  • Британска агенција Reuters тврди да је највећи град Сирије већ потпуно опкољен, а утицајни амерички лист The Washington Post објављује да се то може сваки час догодити
  • Успешно држање доброг дела Алепа давало је наде и главним терористичким формацијама и њихових покровитељима и заштитницима у Вашингтону, Ријаду и Анкари да ће ускоро успети да преузму власт и у Дамаску. Са уласком Русије у игру – све се променило
  • Исти амерички лист цитира ове речи Реја Мак Грата, шефа хуманитарне операције „Корпуса милосрђа“ у Турској и на северу Сирије: „Опозиционе снаге губе позиције са сваким минутом. Пред нама је хуманитарни кошмар“

        СИРИЈСКА регуларна армија све више стеже обруч око највећег града у земљи Алепа.

        Обруч је још веома широк, унутра су значајне снаге Исламске државе, сиријске Ал Каиде (Џебхат ан-Нусра) и Џејш аш-Шам, а све почиње да поприпа обрисе познатих „доњецких котлова” јер су владине снаге терористичким групацијама већ пресекле све линије снабдевања.

        Додатну траматизацију у све уносе Турска и водеће западне земље којима „опкољавање Алепа” служи за појачавање притиска на званични Дамаск и Русију од које се отворено тражи да обустави ваздушне ударе.

        Британска агенција Reuters објавила је: „Сиријске снаге су у последња 24 сата – потпомогнуте савезницима из Либана и Ирана – потпуно окружиле Алеп и одсекле главну трасу за снабдевање града, пут који иначе повезује Алеп са Турском”.

        Нимало случајно, уследила је и тврдња из УН да је из опкољеног Алепа кренуло 15.000 нових избеглица.

        Истина је да су Асадове снаге и добровољци који ратују на њиховој страни данас ослободиле од терориста градић Ретјан који се налази 15 километара северно од Алепа.

        Наредних сати ће вероватно стићи и вест да су ослободиле и град Маер, на северу провинције Алепо.

        Као и преко вести британске агенције, исти ветар дува и преко текста који је објавио The Washington Post. У том тексту се тврди да се сиријски устаници „боре за преживљавање“ у Алепу и његовој околини јер је руска авијација помогла владиним трупама да пресеку све маршруте којима су се снабдевали преко Турске.

        Као и „сиријски опозиционари“, и Американци – посредно и директно – тврде да су Русија и њени савезници више заинтересовани за војну победу над „устаницима“ него за политичко решење конфликта.

        The Washington Post додуше не тврди да је Алеп потпуно опкољен, али указује да „бојовници“ још од 2012. контролишу његов већи део.

        Успешно држање доброг дела Алепа давало је наде и главним терористичким формацијама и њихових покровитељима и заштитницима у Вашингтону, Ријаду и Анкари да ће ускоро успети да преузму власт и у Дамаску. Са уласком Русије у игру – све се променило.

Са уласком Русије у игру - све се променило

Са уласком Русије у игру – све се променило

Зато амерички лист цитира ове речи Реја Мак Грата, шефа хуманитарне операције „Корпуса милосрђа“ у Турској и на северу Сирије: „Опозиционе снаге губе позиције са сваким минутом. Пред нама је хуманитарни кошмар“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара