Мишљења

Леонид Решетњиков: Сједињене Државе су у тешком положају, могуће је да висе о танкој нити

ДИРЕКТОР РИСИ: УКРАЈИНА ЈЕ СТВОРЕНА ДА БИ ПОСТОЈАЛА – АНТИРУСИЈА


  • Преко океана су Русију отписали још пре двадесетак година. Директор CIA Роберт Гејтс је 1992. године у Москви одржао своју личну параду победе. Прошао је стројевим кораком по калдрми Црвеног трга. Попио је тада и шампањац у част распада СССР. Амерички политичари су ми 90-тих говорили у лице: „Мисија Америке је да управља светом. Схватите то и потчините се“
  • Други светски рат су организовале снаге које и данас покушавају да управљају светом. САД су њихово пребивалиште. То су транснационалне компаније и врхушка англосаксонске елите. У рат су и Немачку и СССР гурале Сједињене Државе. Зато су Американци 30-их година изградили у СССР 150 фабрика и погона. Истовремено, САД су јачали и Немачку. Немачка је била уништена, а Совјетски Савез је платио победу са 27 милиона живота
  • Више година сам радио у Бугарској. Тамо никада нису заборављали да их је Руска империја 1878. ослободила од 500-годишњег турској јарма. Али, око 50 хиљада људи из врхушке Бугарске, које су поткупиле САД, води антируску политику. И лидерима многих земаља се лако управља, зато што се боје физичке ликвидације. Јер, CIA стоји иза десетина државних преврата
  • Русија је покренула операцију у Сирији када је остало само пар недеља до пада Дамаска. Да се нисмо умешали, почело би распарчавање Сирије, а затим би Исламска држава кренула ка границама Русије. Луткари су исти они који су организовали Други светски рат. Финансијски систем који се формирао након 1945, од којег сав профит иде у џеп Америке, почиње да шлајфује…

          НАЈВЕЋИ и најтиражнији руски недељник -„АиФ“ („Аргументи и факти“) – разговарао је о „подводном камењу“ међународне политике са Леонидом Решетњиковом, генерал-потпуковник Спољне обавештајне службе у оставци, који је сада директор РИСИ (Руски институт за стратешка истраживања).

  • Зашто Запад све оштрије иде на конфронтацију с Русијом?

          Западна елита је бесна. Нису од нас очекивали такву окретност и смелост као у Сирији.

          Преко океана су Русију отписали још пре двадесетак година. Директор CIA Роберт Гејтс је 1992. године у Москви одржао своју личну параду победе. Прошао је стројевим кораком по калдрми Црвеног трга. Попио је тада и шампањац у част распада СССР. Амерички политичари су ми 90-тих говорили у лице: „Мисија Америке је да управља светом. Схватите то и потчините се“.

          Први пут су Американци хтели да униште Русију током Октобарског преврата 1917. године, помажући бољшевицима. Други покушај је био током Другог светског рата. И трећи – 1991. године.

  • Сматра се да су у Другом светском рату СССР и САД били савезници…

          – Други светски рат су организовале снаге које и данас покушавају да управљају светом. САД су њихово пребивалиште. Ради се о транснационалним компанијама и врхушци англосаксонске елите. У рат су и Немачку и СССР гурале Сједињене Државе. Помагале су обема земљама да јачају како би сукоб двеју држава био катастрофалан. Зато су САД 30-тих година активно учествовале у индустријализацији СССР.

          Стаљинградска фабрика за производњу трактора је била у потпуности изграђена преко океана, размонтирана и помоћу 102 брода превезена у СССР. Хидроелектрану „Дњепрогес“ је градила америчка компанија Cooper Engineering Company. Горковску фабрику за производњу аутомобила (ГАЗ) – компанија Austin. Фабрика за производњу аутомобила АЗЛК изграђена је према Фордовом пројекту. За 10 година Американци су изградили у СССР 150 фабрика и погона. Истовремено, САД су јачале и Немачку. Услед сукоба СССР и Немачке Енглеска је сишла са сцене. Немачка је била уништена. Совјетски Савез је платио победу са 27 милиона живота. Да, ми смо победили у Великом отаџбинском рату, и један од оних који је провео четири године на фронту и стигао до Берлина је био и мој отац. Али, у Другом светском рату су победиле САД, изгубивши 300 хиљада живота.

          И управо су САД, а не Стаљин, створиле „гвоздену завесу“. Американци су се надали да ће у разореном СССР, изолованом од света, људи, као пауци у тегли, појести једни друге. Али, они су потценили снагу духа нашег народа. Истина је, такође, да је Америка, изоловавши СССР, постала владар света.

  • А пријатељство Русије и САД 90-тих година?

          – Многи су веровали у магичну фразу: „Запад ће нам помоћи“. Истовремено су наши западни „парт­нери“ радили на распарчавању Русије на 10-15 делова. Шта мислите, одакле је долазила помоћ терористима на Северном Кавказу?

          И ето, након, чинило се, тријумфа CIA, дешава се враћање Крима у састав Русије, а затим и операција у Сирији. То је било као гром из ведра неба. Амерички Конгрес је покренуо истрагу о раду америчке обавештајне службе која није упозорила на нове могућности Оружаних снага РФ. Отуд и мржња према Владимиру Путину.

  • Зашто Европа игра по америчком такту? 

          – Ако говоримо о Немачкој, с том земљом су после капитулације потписани споразуми с ознаком „строго поверљиво“, због чега се немачке златне резерве чувају преко океана, а на територији Немачке постоји – 300 (!) и кусур америчких војних база. Осим тога, САД обично поткупљују владајућу врхушку. То се догађа у Источној Европи. Више година сам радио у Бугарској. Тамо никада нису заборављали да их је Руска империја 1878. ослободила од 500-годишњег турској јарма. Али, око 50 хиљада људи из врхушке Бугарске, које су поткупиле САД, води антируску политику. А још се и лидерима многих земаља лако управља, зато што се боје физичке ликвидације. Јер, CIA стоји иза десетина државних преврата.

          Води се и информативни рат. Као одговор на „патку“ да је Владимир Путин дао дозволу за одлазак Башара Асада, Кремљ је морао то да демантује. Међутим, наши савезници су ме свеједно питали: „Леониде, кажи искрено: да ли ћете до краја ратовати с Исламском државом?“.

          Русија је покренула операцију у Сирији када је остало пар недеља до пада Дамаска. Да се нисмо умешали, почело би распарчавање Сирије, а затим би Исламска држава кренула ка границама Русије. Луткари су исти они који су организовали Други светски рат. Финансијски систем који се формирао након 1945, од којег сав профит иде у џеп Америке, почиње да шлајфује. Сједињене Државе су у тешком положају, могуће је да висе о танкој нити.

  • Постоји још један крварећи фронт – у Украјини…

          – Ми жањемо плодове бомбе коју је под нашу државност поставио Лењин, о чему је говорио Владимир Путин. Совјетска власт је на исконски руским територијама створила геополитичког монструма – Украјину. То су радиле тајне службе кајзеровске Немачке и бољшевици: Лењин, Стаљин, ТроцкиОни су створили Украјину, одсекавши од Русије руске градове Харков (основао га је цар Алексеј Михајлович), Доњецк (основао га је император Александар II ), Николајев, Дњепропетровск и Одесу (сва три је основала императорка Катарина II). А Хрушчов је још и Крим поклонио. Какве везе са свим има Украјина? Она је била потребна само због једног циља – да постане антирусија. И док браћа малоруси не престану да буду зомбирани монструми, њихове нове газде ће бити спремне да ратују да последњег Украјинца.

  • Реч „рат“ се чује све чешће

          – У свету осећају то. И с надом гледају у нашу земљу као у миротворца. Након почетка руске операције у Сирији, из многих земаља дошли су сигнали подршке. Јер, сви су схватали каква је пре тога неправда учињена Ираку, Авганистану, Либији и Египту. На затвореним међународним састанцима почели су да ми постављају питање: „Када ће Русија доћи код нас?“. Питају то људи из Италије, Француске, из других земаља. Недавно сам био у Пакистану. Муслиманска земља, а њихова војна лица постављају исто питање.

Леонид Решетњиков

Леонид Решетњиков

Схватили су да је јака Русија гарант праведности у свету. Код оних који нам „желе добро“ Русија изазива мржњу не због тога што им је она конкурент у економији или војној сфери. Суштина је у томе што ми нудимо свету цивилизацијску алтернативу. На Западу су сада главне вредности: јести, спавати и оно што се римује с тим речима. А у руској цивилизацији је увек преовладавао дух над материјалним. Зато се наш народ не може преварити. Зато, иако су се многи лакомили на наше територије и богатства, нико није успео да нас покори.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара