Вијести, Свијет

Руски бродови ће улазити у Лимасол – Кипар долео притиску Вашингтона и Лондона

РУСИЈА ЋЕ МОДЕРНИЗОВАТИ СИРИЈСКУ ЛУКУ ТАРТУС – ДА МОЖЕ ДА ПРИМА И РАЗАРАЧЕ И КРСТАРИЦЕ

         КИПАР је одолео притиску Вашингтон и Брисела који су га „давили” да никако не ставља Русији на располагање своје војне базе и луке.

         Посебно им је било важно да присиле председника острвске државице да руској ратној флоти не отвара „врата” луке Лимасол. Међутим, кипарски председник Никос Анастасиадис није поклекао.

         Шеф кипарске дипломатије, Јоанис Касулидис,који је боравио у Вашингтону одмах после Анастасиадисове посете Москви, не само да је „издржао канонаду”, него је и сам прешао у контраофанзиву.

         Оптужио је Велику Британију и САД да игноришу интересе Кипра и додао да Никозија има своје замерке и Лондону и Вашингтону. Додао је да Кипар више разумевања наилази у Русији, Француској и Кини, него код САД и Велике Британије.

         Касулидис је одбио и замерке поводом Украјине. Поново је – јавно – указао да Турска од 1974 држи готово половину острва, а да Грци немају никакву подршку из Вашингтона и Лондона.

Руски бродови ће улазити у Лимасол – Кипар долео притиску Вашингтона и Лондона

Руски бродови ће улазити у Лимасол – Кипар долео притиску Вашингтона и Лондона

Русија сада има само једну медитеранску луку – сиријски Тартус – у којој се њени ратни бродови могу снабдевати и ремонтовати. Међутим, од два мала дока – због рата у Сирији – функционише само један.

Рат је осујетио план Москве да свој део Тартуса модернизује и оспособи за пријем модерних разарача и носача авиона.

Начелна одлука је ипак донета. Модернзација Тартуса ће уследити. Кад буде завршена, један „док” ће моћи да прима бродове прве класе (крстарице и разараче), а други – друге класе (фрегате и мање десантне бродове)…

Извор: Факти

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *