Свијет

Руска нуклеарна флота биће гарант глобалне равнотеже снага

Москва – Нуклеарне подморнице класе „Јуриј Долгоруки“ биће гарант глобалне равнотеже снага, безбедности Русије и њених савезника, изјавио је председник Владимир Путин током видеоконференције посвећене уласку подморнице у састав Војнопоморских снага Руске Федерације.

„Јуриј Долгоруки“ носи 16 међуконтиненталних балистичких ракета „Булава“ чији домет износи више од 8000 километара. Подморнице ове класе биће основа помоских стратешких нуклеарних снага Русије у наредној деценији.

Јуриј Долгоруки кренуо ка Сирији

Увођење нове подморнице у руску флоту део је амбициозних планова који предвиђају улагања од 657 милијарди долара у модернизацију наоружања до 2020. године. Путин је рекао да ће 132 милијарде долара од тог новца бити уложено у нове подморнице и борбене бродове и оценио да је модернизација морнарице један од приоритета.

Пуштање у погон нове нуклеарне подморнице поклапа се са припремама руске морнарице за највеће поморске маневре још од времена Совјетског Савеза који ће бити одржани у Медитеранском мору, у близини сиријске обале. У вежби ће учествовати све четири руске флоте.

(Глас Русије / Бета)

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *