Свијет

Русија затражила од Американаца да открију: који опозициони одреди ратују око Алепа

МОСКВА ТВРДИ ДА СИРИЈСКА АРМИЈА ОКО ТОГ ГРАДА РАТУЈЕ САМО ПРОТИВ ТЕРОРИСТИЧКЕ ЏЕБХАТ АН-НУСРА

         МОСКВА је преко свог представника на преговорима у Женеви  – Алексеја Бородавкина – званично саопштила Американцима и њиховим сиријским вазалима да владине снаге око Алепа ратују са одредима Џебхат ан-Нусра.

         Бородавкин, који је и стални представник Русије при УН у Женеви, нагласио је и прецизирао:

         „Ми полазимо од тога да сиријска армије око Алепа ратује са том терористичком формацијом. То су наша сазнања. Ако неко има друга сазнања– молим да их изнесе. Али, са тачним подацима и координатама“.

         Бородавкин је још додао: „Молимо да нам се саопшти где се тачно око Алепа налазе опозиционе снаге које подржава Запад, снаге које су се прикључиле режиму прекида ватре. Ако добијемо такве податке – те опозиционе снаге  се неће подвргавати ударима“.

         На крају је подвукао: „Армија Сирије уз подршку Ваздушно-космичких снага Русије туче само по онима које сматра терористима у складу са резолуцијом Савета безбедности УН 2254 у којој је јасно написано да су терористичке групације управо Џебхат ан-Нусра и Исламска држава. Дакле: ако у редовима тих формација има припадника група чији представници су у опозиционом Врховном комитету за преговоре онда то може изазвати само жаљење. У том случају, предлажемо таквим групама да одмах прекину сваку сарадњу са Исламском државом и Нусром и да то објаве“.

Русија затражила од Американаца да открију: који опозициони одреди ратују око Алепа

Русија затражила од Американаца да открију: који опозициони одреди ратују око Алепа

Бородавкин се није огласио тек онако. Неке групе које су досад проглашаване за „умерене“ пре два дана су заједно са Џебхат ан-Нусра започеле напад на једно од предграђа Алепа.

Истовремено су се појавиле вести: да су Американци замолили Русију да утиче на Дамаск да прекине „јуриш на Алеп“.

Међутим, јуриша на Алеп нема.

Уосталом, „јуриш на Алеп“ и није могућ јер Асадове снаг од самог почетка рата контролишу његов центар, западне, југозападне и јужне делове.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара