Регион

Одата пошта жртвама бомбардовања РТС-а

Полагањем венаца и паљењем свећа код споменика „Зашто?“ ноћас су породице, колеге и пријатељи одали пошту за 16 радника РТС који су погинули у НАТО бомбардовању 1999. године.

БЕОГРАД – Полагањем венаца и паљењем свећа код споменика „Зашто?“ ноћас су породице, колеге и пријатељи одали пошту за 16 радника РТС који су погинули у НАТО бомбардовању 1999. године.

Они су страдали пре 17 година у два сата и шест минута, а породице, колеге и пријатељи минутом ћутања одали су почаст, положили венце и упалили свеће код споменика „Зашто?“ у Абердаревој улици.

Брат страдалог Синише Медића, Мирослав захвалио је окупљенима што чувају сећање на погинуле раднике РТС-а.

„Моје колеге су часно обављале свој посао. Њихов једини задатак је био да из ове зграде пошаљу коректну слику и тон. Нису се бавили уређивачком политиком РТС-а. Неко други ко је требало да их заштити то није урадио. Питамо се и данас зашто“, рекао је Медић.

Жанка Стојановић, мајка настрадалог Небојше, рекла је да су „све породице на неки начин обележене и остале у својој тузи“.

Помену жртвама напада НАТО присуствовали су и генерални директор РТС Драган Бујошевић, председник Управног одбора РТС Владимир Вулетић и председница Удружења новинара Србије Љиљана Смајловић, пренео је РТС.

Одата пошта жртвама бомбардовања РТС-а

Одата пошта жртвама бомбардовања РТС-а

НАТО је 23. априла 1999. године бомбардовао РТС са два разорна пројектила. Међународна организација за људска права „Хјуман рајтс воч“ саопштила је 2000. године да није било никаквог оправдања за бомбардовање зграде телевизије.

Челници НАТО су тврдили да је напад био оправдан, а специјална комисија Хашког трибунала која је испитивала и случај бомбардовања РТС-а, није предложила Тужилаштву да покрене кривични поступак.

Извор: Танјуг

Коментариши чланак

Коментара