Регион

Власт изборе усмерила ка прошлости, садашњост ишчезла, а будућност се стално помера

САМО СУ ТРИ ОД 18 ПРВИХ ПРЕДИЗБОРНИХ ДАНА БИЛИ – БЕЗ ВУЧИЋА

  • Представник организације „Транспарентност Србија“ Златко МИНИЋ: Од 2015. године два и по пута је порастао број промотивних активности, а очекује се да још расте, јер за државне функционере не важи изборна тишина. Премијер Вучић је имао два пута више активности током предизборног периода него у истом периоду 2015. године

        У ПРЕДИЗБОРНОЈ кампањи у Србији у медијима је био доминантан премијер и лидер Српске напредне странке (СНС) Александар Вучић у позитивном тону, а од деведесетих година ниједна кампања није била заснована на једној личности као сада, показали су данас резултати праћења предизборне кампање Новосадске новинарске школе.

        Представница Новосадске новинарске школе Дубравка Валић Недељковић казала је на конференцији за новинаре у Београду да су „само три од укупно 18 дана били празни и дани одмора за Вучића“.

        Она је навела и да је предизборну кампању у 2016. години обележио недостатак баланса, односно неравномерна заступљеност политичких актера који у кампањи учествују.

        Према речима представника Бироа за друштвена истраживања (БИРОДИ) Зорана Гавриловића, на Радио-телевизији Србије, Б92, Првој, Пинку и Хепи телевизији највише је био заступљен премијер и лидер СНС Александар Вучић који је водио позитивно-промотивну кампању онога што је влада урадила, али и онога што ће да уради.

        „На телевизији Пинк у позитивном тону је био доминантан Вучић, док након њега следи председник Демократске странке Бојан Пајтић који је два и по пута више представљен негативно него позитивно“, рекао је Гавриловић.

        Како је рекао представник БИРОДИ-ја Дражен Павлица, читава медијска стратегија током кампање се генерише ка једној личности, освртању ка прошлости, док је садашњост ишчезла, а будућност се стално помера.

Представник БИРОДИ-ја Дражен Павлица

Представник БИРОДИ-ја Дражен Павлица

Представник организације „Транспарентност Србија“ Златко Минић казао је да од 2015. године два и по пута порастао број промотивних активности, а да се очекује да још расте, јер за државне функционере не важи изборна тишина.

„Премијер Вучић је имао два пута више активности током предизборног периода него у истом периоду 2015. године“, рекао је Минић.

Он је додао да је било коришћења државних ресурса попут превозног средства у предизборне сврхе и као пример навео посету премијера Вучића Косову током које је он и одржао митинг као лидер СНС.

Минић је рекао и да је кампању обележило и давање изјава као државних функционера на страначким скуповима, као што је био случај са потпредседником СНС Небојшом Стефановићем који је на страначком скупу у Лапову давао изјаве у својству министра унутрашњих послова о томе да ће бити формирани посебни тимови полиције који ће пратити изборни дан, 24. април.

Представник Шер фондације Андреј Петровски казао је да је на друштвеним мрежама најактивнији покрет Двери, док је Драган Добрашиновић из Топличког центра за демократију и људска права оценио да је предизборна кампања била јако досадна и без директних сучељавања ставова и идеја.

Бета

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара