Вијести, Свијет

Русија поставила нови „свевидећи“ радар

svet-ruske-radarske-stanice_620x0

Москва – Нове руске радарске станице „вороњеж-М“ могу много даље да виде него старији радари „дњепар“, а такође су боље од свих западних конкурената. „Вороњеж-М“ види на даљини 6.500 километара, а одлично „запажа“ и шта се догађа лево и десно, па ће пратити југоисточни правац, али и североисточну акваторију Тихог океана, рекао је заменик министра одбране Јуриј Борисов у месту Усоље-Сибирскоје у Иркусткој области, где је монтиран најновији моћни радар.

„Било који објекат који лети балистичком путањом у том смеру „вороњеж-М“ ће на време открити „, казао је Борисов, који категорички тврди да је њихова радарска станица супериорна у односу на стране.“ Када је реч о радарској техници која има задатак да на даљину примети и сигнализира ракетни напад, Русија је лидер у свету и такве радаре нико нема. Зато се са њима можемо поносити.“

Већ почетком септембра, у Усољу-Сибирском почеће пробни рад и сва испитивања нове радарске станице биће завршена идуће године, када ће она и службено бити на бојевом дежурству.

У концерну РТИ, који је направио радарску станицу, кажу да она већ сада нормално ради, али ипак треба обавити све контроле. У совјетско време такви објекти су се правили од седам до десет година, а сада најдуже за три године. Нова станица је направљена од блокова па, у случају да се неки поквари, њега брзо замене и нема разлога да се заустави рад. У односу на старе радарске станице, битно је смањен персонал и одржавање је јефтиније.

У перспективи, оваквим радарима моћи ће да се прате сви правци евентуалних ракетних напада на Русију. Планира се да тај „радарски прстен“ буде затворен до 2018 године.

Мењају “Дњепар“

Москва планира да све своје старе радаре „дњепар“ замени савременијим станицама „вороњеж“. Нова генерација радара је већ постављена у Лехтусију у Лењинградској области, затим у Армавиру у Краснојарском крају, као и у Калињинградској области. Последња је монтирана у Иркутској области.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *