Вијести, Свијет

Папа Франциско намерава да убрза канонизацију папе Пија XII

Papa-Pio-XII-y-Hitler-juntos

Ватикан – Римски папа Франциско, разматра могућност наставка процеса канонизације папе Пија XII, не чекајући формално проказивање чуда, као знак његове светости кроз молитву њему упућену као Божјем угоднику и кандидату за светитеља у католичкој цркви, извештава Catholic News Agency (CNA), пише Седмица.ру.

CNA цитира ватиканског анонимног званичника, који тврди, да папа Франциско осећа велико поштовање према папи Пијy XII, и сада жели да искористи своја изузетна овлашћења (свој положај) како би прекратио канонизацијски дуготрајни процес, римског папе из времена Другог светског рата.

Папи Франциску, који је већ показао, да је у стању доносити веома креативна и неординарна решења, не смета то, што на адресу Пија XII упућују оптужбе да није подигао свој глас у одбрану Јевреја, које су нацисти убијали (а о Србима и да не говоримо). Међутим, историчари, симпатизери Пија XII, пак, тврде да је папа спасао животе многих Јевреја који су били скривени у католичким манастирима, па чак и y самом Ватиканy.

Нешто раније, папа Франциско je учинио одлучујући корак ка канонизацији папе Јована XXIII, који ће вероватно бити, као католички светац прослављен, истовремено са Јованом Павлом II.

Папаска одлука да се убрза канонизацијски процес Пија XII, неминовно ће довести до протеста неких јеврејских лидера, који су и раније прозивали Ватикан, да не наставља процес, док се научницима не пружи прилика, да проуче сву ватиканску архиву из периода понтификовања Пија XII. Очекује се, да ће се архива отворити већ у следећој години.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *