Свијет

Русија наспрам Латакије поставља крстарицу „Москва“ наоружану поморском верзијом С-300

ЕДРОГАН ПОРУЧИО МОСКВИ ДА ЈОЈ ТУРСКА НИЈЕ НЕПРИЈАТЕЉ, АЛИ ДА ЈЕ МОРАЛА ДА БРАНИ ГРАНИЦУ

* Оправдавања и уверавања турског председника неће – по свему судећи – ништа променити у Москви. Генералштаб Оружаних снага Русије саопштио је да су радари сиријског аеродрома „Хмејмим“, који је база руских авиона и хеликоптера, регистровали да је турски авион који је оборио руски бомбардер Су-24 том приликом повредио ваздушни простор Сирије

ПОЧЕЛО је турско оправдавање за обарање руског бомбардера Су-24.

Њен председник Реџеп Тајип Ердоган прво је устврдио да јсу пилоти руског авиона били упозоравани још док су се приближавали турском ваздушном простору, па додао:

„Данас, у јутарњим часовима, био је оборен авион неутврђене припадности који је повредио наш ваздушни простор. То се догодило услед дејстава наших F-16. Оборен је био један од два авиона који су ушли у наш ваздушни простор. Веома ми је жао што смо постали сведоци таквих догађаја. Ми их не желимо“.

Још је подвукао: „Турска ни у ком случају нема непријатељска осећања ни према једном од својих суседа, али Турска има право да штити своје границе. Управо је наша хладнокрвност помогла да не дође до још критичније ситуације у Сирији“.

Међутим, Ердоганова оправдавања и уверавања неће – по свему судећи – ништа променити у Москви.

Генералштаб Оружаних снага Русије управо је саопштио да су радари сиријског аеродрома „Хмејмим“, који је база руских авиона и хеликоптера, регистровали да је турски авион који је оборио руски бомбардер Су-24 том приликом повредио ваздушни простор Сирије.

Генералштаб је поново ставио до знања и Турској и НАТО: да оборени Су-24 – према провереним подацима техничке објективне контроле – није улазио у турски ваздушни простор.

Руски Генералштаб је истовремено објавио: да ће испред обала Сирије – наспрам Латакије – поставити своју крстарицу  „Москва“ која је наоружана ракетним системом „Форт“ који је идентичан познатим С-300.

Крстарица „Москва“

Објаснио је да то чини „ради појачавања противваздушне одбране“ своје авио-групе у Сирији.

Ово значи да ће руски авиони бити под „кишобраном“ С-300 и да ће и „Москва“ држати под присмотром сваки њихов борбени лет и туђе авионе који им се буду приближавали.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара