Свијет

Кремљ: Русија неће због Су-24 објавити рат Турској, али су последице неизбежне

МИНИСТАРСТВО ОДБРАНЕ РФ: ОБАРАЊЕ СУ-24 ЈЕ НЕПРИЈАТЕЉСКИ АКТ ТУРСКЕ

  • Дејвид Камерон – који је на Западу један од највећих русофоба и Путинових противника – позвао турског колегу, Ахмета Давутоглуа, да се потруди да поводом „инцидента“ успостави „директан контакт са Русијом“
  • Заменик председника италијанског Сената – Роберто Калдероли – био је много оштрији и директнији: „Обарањем, по Ердогановој наредби, руског Су-24, који учествује у уништавању исламских терориста у Сирији, Турска је официјелно ушла у рат на страни Исламске државе. Турска је тројански коњ уз чију помоћ исламски фунадаментализам настоји да испали контролни метак у Запад“

МИНИСТАРСТВО одбране Русије саопштило је да обарање свог бомбардера Су-24 сматра „непријатељским актом“ Турске.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков истовремено објаснио је да све што је Владимир Путин рекао о нападу турских авиона на Су-24 у ваздушном простору Сирије не значи да Москва Турској прети „војним последицама“, па прецизирао:

„То је било упозорење на неизбежност последица. Дакле: последица које су неизбежне после оваквих дејстава турске стране која нису пријатељска“.

Ово, нема сумње, значи: да Русија због једног обореног авиона неће објавити рат Турској, али да ће се постарати да плати што папренију цену.

Песков је, иначе, саопштио да засад нису планирани никакви Путинови контакти са западним лидерима.

Вероватно је и то један од разлога што је британски премијер Дејвид Камерон – који је на Западу један од највећих русофоба и Путинових противника – позвао турског колегу, Ахмета Давутоглуа, да се потруди да поводом „инцидента“ успостави „директан контакт са Русијом“.

Руски војни авион Су-24

Узбудили су се и други.

Италијански министар спољних послова, Паоло Ђентилони, упозорио је: „То што је Турска оборила руски војни авион Су-24 – то је веома озбиљан догађај чије су последице засад неизвесне“.

Заменик председника италијанског Сената – Роберто Калдероли – био је много оштрији и директнији:

„Обарањем, по Ердогановој наредби, руског Су-24, који учествује у уништавању исламских терориста у Сирији, Турска је официјелно ушла у рат на страни Исламске државе. Турска је тројански коњ уз чију помоћ исламски фунадаментализам настоји да испали контролни метак у Запад“.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара