Вијести, Свијет

Сиријска армија пресекла стратешки важну аутомагистралу Алеп-Рака

ВОЈНИ ВРХ У ДАМАСКУ СТВАРА УСЛОВЕ ЗА ИЗБАЦИВАЊЕ ЕКСТРЕМИСТА ИЗ ИСТОЧНОГ ДЕЛА АЛЕПА

СИРИЈСКА армија – која напредује откако има подршку руске авијације – избила је ноћас на стратешки важну аутомагистралу Алеп-Рака.

Алеп је економска престоница Сирије, а Исламска држава је Раку прогласила за своју „привремену престоницу“. ИД држи источни део Алепа, али су њене снаге сада остале без везе са Раком, а самим тим и без поузданог снабдевања.

Сиријска армија је, наиме, ту саобраћајницу „пресекла“ – 40 километара источно од Алепа.

Овај успех потенцијално мења војно-политичку ситуацију и у околним областима Сирије. Јер, ово је – поред осталог –нови велики корак ка опкољавању Исламске државе и Џебхат ан-Нусра у Алепу и око њега.

„Пресецање“ магистрале је, иначе, постало могуће након што су елитне сиријске јединице 10 новембра пробиле трогодишњу блокаду авио-базе „Кувејрис“.

Од тог успеха до овог новог протекле су безмало две пуне недеље зато што су владине снаге морале избаце терористе из насеља Тел-Ајуб, Тел-Ахмар и Дејр-Хафер, а још и да униште цео систем подземних пролаза и бункера које су екстремисти користили за изненадне нападе.

Сиријска армија пресекла стратешки важну аутомагистралу Алеп-Рака

Да би спречили избијање владиних снага на аутомагистралу и њено „пресецање“ – екстремисти из Џебхат ан-Нусра извели су контранападе јужно од Алепа. На насеља Џебел-ел-Ис и Икарда. Нису прошли, а имали су преко 100 мртвих и рањених.

Извор: Факти.рс

Коментариши чланак

Коментара