Вијести, Свијет

Русија је „најобразованија“ земља свијета

030927

Сваки други становник Русије, старости од 25 до 64 године, има факултетску диплому и сврстава се у високообразовано становништво те земље. Због тога, али и неколико других важних параметара, Русија је заузела прво мјесто на листи најобразованијих земаља свијета.

Ови подаци дио су најновијег извјештаја Организације за економску сарадњу и развој који је обухватио 34 земље чланице организације као и осам које то нису. Високо образовање важно је како за успјех појединца, тако и за цјелокупну земљу, нарочито када је ријеч о државама које имају лоше економске услове, тврди ОЕЦД-ов аналитичар Гара Рохас Гонсалес.

ЊНакон великог удара економске кризе, што није изненађење, незапосленост је порасла на свим нивоима образовања, али се то мање осјетило када су у питању високообразовани људи. Показало се да су на том нивоу људи мање изложени незапослености и имају веће шансе да активно учествују у економском систему, како за своју тако и за добробит друштва”, објашњава Рохас Гонсалес.

Листу најобразованијих земаља свијета саставио је 24/7 Вол ст., узимајући у обзир и податке недавно објављене ОЕЦД-ове студије, која се односила на ниво познавања математичких операција и читалачких способности одраслог становништва.

Према ОЕЦД-овим подацима, у Русији је не само највећи број високообразованог становништва, већ и 95 посто одраслог становништва има завршену средњу школу. Просјек у ОЕЦД-овим истраживањима је 75 посто. У извештају се такође наводи да је Русија тренутно у периоду који протиче у знаку историјски важног улагања у образовање.

Међутим, 24/7 Вол ст. наводи како Русију у последње вријеме све чешће потресају афере везане за образовни систем. Проблем представља корупција у школству и на факултетима, системско варање на тестовима, као и све већа производња лажних теза и докторских радова.

Ево како изгледа листа десет земаља са највећим бројем високообразованих становника:

10. Аустралија

9. Финска

8. Нови Зеланд

7. Велика Британија

6. Јужна Кореја

5. САД

4. Израел

3. Јапан

2. Канада

1. Русија

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *