Вијести, Регион

Пописни материјал завршио у контејнеру за смеће у Сарајеву

033661

Шест дана по завршетку пописа становништва, домаћинстава и станова у Босни и Херцеговини, и даље пристижу информације о неправилностима у провођењу тог процеса.

Пописни материјал је снимљен 20. октобра, а новинар агенције Анадолија се увјерио у његову вјеродостојност. Поред једне пописнице (П-1), у смећу је завршио и тзв. Контролник, те упитник за домаћинство и стан (П-2). У материјалима се наводе имена шест особа које су наводно пописиване.

Иако су пописивачи требали пописнице вратити до 20. октобра у општинске пописне комисије, како би исте данас биле транспортовале у централно обрадно мјесто у Источном Сарајеву, неке од пописница, ипак, нису враћене, што потврђује и случај из сарајевског насеља Добриња. Наведени догађај подгријава сумње да би могло бити још таквих случајева.

Према Методологији за припрему, организовање и провођење пописа у БиХ, по завршеном пописивању на свом пописном кругу, то јесте пошто је пописао све станове, сва домаћинства и све особе, пописивач сређује пописну грађу тако што све неискориштене обрасце и пописне обрасце на којима је направио грешку (поништене обрасце), која се према овом упутству не може исправљати, ставља на дно кутије за чување и предају материјала.

На њих ставља све обрасце П-2 с припадајућим пописницама (или без њих, ако П-2 нема припадајућих пописница), сложене према редослиједу којим су особе уписане у списак особа. Тако сложене обрасце П-2 слаже оним редом којим су станови и домаћинства уписивани у Контролник, тј. у „Попис адреса и пописаних јединица и преглед резултата по домаћинствима“.

„Број свих образаца (исправно попуњених, неупотребљених и поништених) мора одговарати броју задужених образаца на почетку Пописа“, наводи се.

Овако сређен пописни материјал (спакован у кутију за пописни круг) пописивач предаје свом општинском/градском инструктору, који је дужан да прегледа материјал и да, у сарадњи с пописивачем, отклони све евентуалне пропусте.

За коментар и одговор на питање које су законске посљедице за бацање пописница, новинар АА се обратио директору Агенције за статистику БиХ (БХАС) Зденку Милиновићу.

Он је, међутим, истакао како не може давати одговоре на таква питања, те да је за односе с медијима задужена портпарол БХАС Мирсада Адембеговић.

Адембеговић нам, такође, није могла дати коментар на случај из насеља Добриња. Наглашавајући како нема овлаштења да сама даје одговоре, а без претходног контактирања пописног бироа, Адембеговић је истакла како одговор на сва питања, а у складу са процедуром, може доставити само писменим путем, и то у року од 24 сата.

Члан пројекта Пописмонитор.ба Далио Сијах казао је у изјави за АА како сличне притужбе током пописа нису забиљежили.

„Добили смо разне притужбе на процес провођења пописа, али, заиста, да је неко бацио пописницу у контејнер нисмо. Колико сам ја упознат, сав пописни материјал требао је бити враћен до јуче у пописне комисије, и испуњен и празан, а како би био складиштен у Источном Сарајеву“, рекао је Сијах.

Како је данас саопштено из Агенција за статистику БиХ, у складу са планом почела је дистрибуција пописног материјала са терена у централно обрадно мјесто које се, према Закону о попису, налази у Источном Сарајеву. Достава и складиштење пописног материјала треба да се заврши до 25. октобра 2013. године.

За потребе послова пријема, евидентирања и складиштења пописног материјала Агенција за статистику БиХ је у сарадњи са ентитетским заводима запослила, путем јавног позива, складиштаре и оператере за преузимање пописног материјала.

„За потребе обраде података биће укупно запослено 298 особа, на период од девет до петнаест мјесеци… Чување пописног материјала у пописним комисијама локалне самоуправе, дистрибуција и осигурање централног обрадног мјеста до завршетка активности пописа 1. јула 2016. године, повјерено је Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ“, саопштено је.

Попис становништва, домаћинстава и станова у Босни и Херцеговини у БиХ трајао је од 1. до 15. октобра.

У попису је учествовало око 22.000 пописивача, 40 државних инструктора, 203 ентитетска инструктора, 30 чланова кантоналних пописих комисија, 625 чланова пописних комисија локалне самоуправе, те 2.800 општинских инструктора. Законом о попису предвиђено је да буџет за попис износити 46 милиона КМ (око 23 милиона евра), у што је укључено и 7,5 милиона евра гранта који је одобрила Европска комисија.

Прелиминарни резултати пописа могу се очекивати у јануару 2014. године.

Коментариши чланак

Коментара

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *